Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kasvoja kansiin – "Elämäkertojen ja muistelmien vankistunut suosio näkyy kustannusohjelmissa ja nyt myös tamperelaisittain kiinnostavien nimikkeiden määrässä"

Kirjasyksy on Tamperetta käsittelevän tai sivuavan tietokirjallisuuden osalta runsas ja kiinnostava. Kustantamoiden katalogeista löytyy poikkeuksellisen paljon Tampere-tarjontaa. Elämäkertojen ja muistelmien vankistunut suosio näkyy kustannusohjelmissa ja nyt myös tamperelaisittain kiinnostavien nimikkeiden määrässä.

Etukäteen odotetuin Kalervo Kummolan muistelmateos Kale – Rautakansleri (Otava), jonka on kirjoittanut Tampereellakin pitkään vaikuttanut toimittaja-tietokirjailija Jari Korkki. Syyskuun alkupäivinä julkaistavaa urheilun, politiikan, kulttuurin ja liike-elämän kummisedän muistelmajärkälettä moni odottaa vesi kielellä – joku myös pelonsekaisin tuntein. Etukäteen tihkuneiden tietojen mukaan Kummolan kirjalliset jyrähdykset ovat kuitenkin harvoja ja harkittuja. Ensikäden tietoa monien Tampereen kannalta tärkeiden päätösten taustalta on varmasti luvassa.

Väinö Linnan syntymän 100-vuotisjuhlavuosi näkyy hänen suurteoksensa kustantaneen WSOY:n ohjelmassa kahdella teoksella. Väinö Linna – Tunnettu ja tuntematon sisältää 25 tieteen ja taiteen ammattilaisen kirjoituksen kirjailijamestarista. Lokakuussa ilmestyvä myös Tampereella vaikuttaneen Karo Hämäläisen Kansalliskirjailija on romaani Väinö Linnasta.

Ahkeralta kustannustalo Docendolta ilmestyy syyskuussa peräti kolme tamperelaishenkilöhistoriaa. Mikko Alatalosta kertovan Hän hymyilee kuin Mikko -teoksen on kirjoittanut Tuomas Marjamäki, edesmenneen laulajatähti Kikan elämää kirjassa Mä haluun viihdyttää kertaa ystävä, toimittaja Raija Pelli ja Leijonakuningas Kalevi Nummisen tarinan on kirjoittanut Ari Mennander. Kuriositeettina mainittakoon, että myös kaikilla kirjoittajilla on työhistoriaa Tampereelta.

Päälle voi lisätä vielä ainakin Jukka Lyytisen (SKS)teoksen Lauri Viita – Kirjailijan elämä sekä Innon kustantaman ja Lauri Nurmen kirjoittaman Jussi Halla-aho – Epävirallinen elämäkerta -teoksen, jossa käydään läpi myös politiikon lapsuutta ja nuoruutta Etelä-Tampereella.

Mielenkiintoinen kirjasyksy on siis luvassa sekä paikallishistoriasta että elämäkerroista innostuneille.