Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Antakaa minulle suomalaista laatua! – "Oletko kokenut tämän: ostat paristokäyttöisen lelun ja se ei toimi?"

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, sanottiin ennen vanhaan, vaan eipä hintakaan nykyisin takaa tuotteen laatua.

Moni suomalaisen kuuloinenkin brändi valmistetaan ulkomailla. Hinta on Suomen hinnoissa, laatu ei.

Haluan ostaa kotimaisia tuotteita vaikka hiukan kalliimmallakin, koska laatu on hyvää ja kestävää. Minua raivostuttaa aina, kun ostamani tuote menee saman tien rikki.

Esimerkiksi käy kuivaava pesukone, jossa alkoi olla vikaa juuri ennen kahden vuoden takuun umpeutumista. Korjaaja kävi useammankin kerran, kunnes lopulta, takuun umpeuduttua, annoin periksi ja vaihdoin pesukoneen uuteen. Vaivannäköä ja lisäkuluja siis.

Osa myytävästä tavarasta on silkkaa romua ja roinaa – suorastaan kertakäyttöistä. Oletko kokenut tämän: ostat paristokäyttöisen lelun, ja se ei toimi. Vaihto uuteen, sama juttu.

Ei viitsi enää mennä valittamaan, lelut kaatopaikalle ja Kiinasta tuodaan uutta tilalle.

Haluan ostaa kotimaista – vaikka hiukan kalliimmallakin.

Uskon, että osa elektroniikasta on valmistettu ”vanhenemaan hallitusti” – siis hajoamaan helposti tai jopa tietyn käyttökertamäärän täytyttyä.

Kaikkea elektroniikkaa ei kannata tai edes voi korjata, kaatopaikat täyttyvät, rahaa menee ja pännii. (Jos muuten hallittu vanheneminen kiinnostaa, katsokaa vaikkapa ohjelma Hehkulamppuhuijaus ja suuttukaa.)

Samoin osa huonekaluista on aivan laaduttomia. Katselin joskus tv-tasoa, ja jo kaupan mallikappaleissa oli ohut viilu irronnut ja sojotti irrallaan reunoista.

Turhaa, turhaa! Tavara pitäisi tehdä kestämään. En todellakaan usko, että kuluttajat haluavat ostaa huonolaatuista, heti rikki menevää tavaraa.

Koronakriisi paljasti, että välillä on suorastaan elintärkeää että tuotanto on kotimaassa – suojamaskigate karuna esimerkkinä.

Miksikö? No, laatu, toimitusvarmuus ja tuoteturvallisuus! Täällä osataan myös tehdä asioita puhtaasti ja luontoa tuhoamatta – aivan eri lailla kuin vaikkapa Kiinassa.

Meidän pitää oikeasti suosia suomalaista työtä, kotimaisia tuotteita ja paikallisia palveluita, pelkkä hymistely ja kotimaisuudesta tykkääminen ei auta.

Laitetaanpas kansantalouden pyörät pyörimään!

Kirjoittaja on nokialainen kaupunginvaltuutettu (vas.).