Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Käännytyshoidot on kiellettävä – "Ammattilaisen tarvitsee vain kertoa potilaalle, ettei hoito ole yleisen hoitokäytännön mukaista"

Olemme Suomessa tilanteessa, jossa, toteutetaan edelleen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia käännytyshoitoja - niin kutsuttuja eheytyshoitoja - joilla heidät pyritään “korjaamaan” heteroiksi ja cissukupuolisiksi.

Näitä ei Suomessa ole rajoitettu lailla. Hoitoja toteutetaan uskonnollisissa yhteisöissä, maallikoiden ja asialla ovat jopa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Samaan aikaan Maailman terveysjärjestö WHO, YK, Euroopan parlamentti sekä Maailman psykiatriyhdistys ovat todenneet hoitojen olevan epäeettisiä ja vaarallisia. Euroopassa Malta ja osittain Espanja ovat jo kieltäneet käännytyshoidot ja Saksassa laki on valmisteilla. Tämän lisäksi jopa Ison-Britannian pääministeri haluaa kieltää käännytyshoidot.

Taakasta voimavaraksi-hanke teetti kyselyn käännytyshoidoista vuonna 2018 ja kyselyn perusteella käännytyshoito voi olla esimerkiksi sielunhoitoa, sielunhoitoterapiaa, yksilöpsykoterapiaa, demonien tai pahojen henkien pois ajamista, aversiohoitoa (inhon tunteiden herättämiseen perustuvaa hoitoa), käytöksen muuttamista feminiinisemmäksi tai maskuliinisemmaksi tai seksistä ja itsetyydytyksestä pidättäytymistä.

Kyselyyn vastanneet kertoivat kaiken tämän tapahtuneen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin perustuva syrjimättömyyden periaate tai eri ammattikuntien eettiset ohjeet eivät itsessään takaa potilaiden identiteettien kunnioitusta sote-palveluissa. Ammattilaisen tarvitsee vain kertoa potilaalle, ettei hoito ole yleisen hoitokäytännön mukaista.

Suomen on aika tulla asiassa 2020-luvulle.

Kaikki pohdinnat omasta seksuaali- ja sukupuoli-identiteetistä on kuitenkin pystyttävä käymään turvallisessa ja kunnioittavassa vuorovaikutuksessa: nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus on parantavan vuorovaikutuksen kulmakivi.

Asiakkaan kokema ristiriita ei tarkoita, että osaa hänen identiteetistään saisi lähteä tukahduttamaan: sekä uskonnollista että seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiä tulee kunnioittaa, ei ohjata muuttamaan toista toisen vuoksi.

Suomen on aika tulla tässä asiassa 2020-luvulle ja kieltää julmat käännytyshoidot.

Kirjoittaja on Pirkanmaan Seta ry:n puheenjohtaja.