Kolumni: Pitkien puukkojen yö – "Vielä on avoinna suurin kysymys: miten korona voitetaan?"

Esa Halme

Koronakevään jälkeen oli jännittävää seurata, miten Euroopan pääministerit löytävät yhteisen ratkaisun tuleville vuosille. Maailmassa ei ole nähty kuukausiin tilannetta, jossa parempaa huomista etsittiin yhdessä. Monenkeskisissä ratkaisuissa on se outo piirre, että yhteisen linjan löytämättä jääminen johtaa aina huonompaan tulokseen kuin sen löytyminen.

Tästä huolimatta ensimmäinen kysymys on; ”saitteko kaikki tavoitteenne läpi?” Tietenkään kukaan ei saanut. Arvioni on, että me eurooppalaiset saimme enemmän kuin muilla tavoilla olisi ollut mahdollista.

Ratkaisu tarkoittaa, että Euroopan kyky luoda uutta kestävää ja vastuullista kilpailukykyä on parempi kuin muualla maailmassa.

Oliko ratkaisu täydellinen? Ei tietenkään. Pitkien puukkojen öille on tyypillistä, että loppusovun tekemisen vaiheessa turvaavat, ylläpitävät ja keskinäisille suhteille turvalliset ehdotukset saavan kannatusta, kun taas riskiä ottavat ja tuntemattomat ratkaisut eivät.

On selvää, että loppuhetkillä tarvitaan myös vanhoja ehdotuksia. Yksi tällainen oli se, että noin sata miljoonaa euroa tuli Suomen liittymäsopimuksen mukaisille harvaan asutuille alueilla. Meillä Euroopan edelläkulkijoilla ei vastaavia ”vaatimuslauseita” ole.

Euroopan parlamentin äänestäessä sopimuksesta yli kaksi kolmasosaa parlamentista halusi, että pohjaehdotusta tulee vielä muuttaa modernimmaksi, ympäristövastuullisemmaksi ja yhteisemmäksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Eurooppa-neuvosto, parlamentti ja komissio joutuvat vielä käymään läpi kaikki yksityiskohdat.

Vielä on kysymys: Miten korona voitetaan?

Pirkanmaa ja läntinen Suomi on yksi Euroopan vientiriippuvaisimmista alueista. Meille suuren monenkeskisen ratkaisun syntyminen antaa kuitenkin arjen kaupan ja eurooppalaisen elinvoiman vahvistumisen ennustettavampaa tulevaisuutta, kestäviä vientimarkkinoita, tarvetta vahvistaa terävintä osaamisen kärkeä, lisätä tuotekehitystä ja vaatimusta tehdä tulevaisuudesta entistä kestävämmin menestyvä.

Tämä sopimus ei ratkaise kaikkea. Vielä on avoinna suurin kysymys: Miten korona voitetaan?

Siinä ratkaisijoina eivät ole valtiojohtajat, vaan me kaikki.

Kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 2. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 3. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 4. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 5. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 8. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 9. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 10. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 11. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 12. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 13. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina
 14. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä puutteita Tampereen työmaiden kohdalla – kaupunki ottaa työmaat tehovalvontaan
 15. Pika-aituri Reetta Hurskeella on juuri nyt vaikeaa – IL: "Tuntuu, että kova treeni on mennyt pikkaisen yli"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 7. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 8. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 9. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 10. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 11. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 12. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 13. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 14. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 15. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.