Kolumni: Tieto vastaan ”tieto”

Pekka Peltonen

Meitä johdetaan tiedolla ja ”tiedolla”.

Oli tiedossa, että kun raitiotierakentaminen alkaa, työmaan aitojen taakse jätetyt liikkeet kituvat kunnes kuolevat tai muuttavat toisaalle. Paluumuutto ei toteudu samassa mitassa.

Kaikki alkoi oikeastaan kun Aleksis Kiven kadun liikenne katkaistiin ja Viistokatu hävitettiin.

Satamakadun liikekuolema olisi käynyt koelaboratoriosta siinä, miten käy kun liikenne estetään ja pysäköintiä vastustetaan.

Hämeenkadun ”liikennekokeilua” ei olisi tarvittu, siinä meni ne surullisen punaiset kukkapurkit ja soittolavat harakoille. Ja hieman toki verorahaakin.

Ideologinen liikennesuunnittelu ei palvele muuta kuin näitä suunnittelijoita ja ideologiaa. Fanaattisuus tulee kaikille kalliiksi. Nyt keskusta on suurta yhteistä ”olohuonetta”, jota kenenkään juhlijan äitee ei käy siivoamassa.

Hämeenkadun ”liikennekokeilua” ei olisi tarvittu.

Vastuullisuusagentit, nuoret onnelliset kesätyöntekijät keräävät natsoja ja ihmettelevät huumeruiskujen määrää. Ikuista on vain roskaaminen ja siivoamisen kasvavat kustannukset. Pyöräily on kivasti lisääntynyt, pyörävarkaudet samoin ja huumeongelma näkyy tai pitäisi näkyä jo puusilmäisille päättäjillekin?

Yrittäjät yrittivät vaikuttaa asioihin, turhaan. Siisteys, turvallisuus, liikenne, pysäköinti- yrittämisen edellytykset. Hyvin muistan kuinka kehotettiin näitä yrittäjiä boikotoimaan.

Hämeenkatu ei ole ainoa keskustan katu – eikä Keskustori ole koko keskusta.

Nyt kaivataan turisteille täkyjä, tavaratalotkin tuskailevat olemassaolostaan.

Ei se ole itsestäänselvyys, että keskustan alueella on laadukkaita tavarataloja.

Kun päättäjien matkailuseurueet vierailivat maailmalla ratikkakaupungeissa, heille kyllä kerrottiin, mitä tulevaisuus tuo. Myös ne ikävämmät seuraukset.

Nyt on pieniä, isoja ja vieläkin isompia liiketiloja jatkuvasti ja pitkään tyhjillään. Tuliko yllätyksenä ja kenelle?

Liturgisesti toistetaan, että uusia yrittäjiä tulee tyhjeneviin tiloihin. Aika kapea-alaista alkaa vain tarjonta olemaan.

Kun ideologista sanomaansa toistaa riittävän kauan, alkaa siihen uskoa sokeasti myös itse. Auta armias sitä, joka tämän tiedon vaikka faktoilla yrittää kumota.

Kaikki kritiikki on vihapuhetta ja tavoitteena on saada aikaan itsesensuuri.

Sananvapaus on kallis asia. Esimerkkejä riittää mihin kehitys vie, kun lait ja järjestys alistetaan ideologisen vallan alle. Siinä on kaikilla leikki kaukana.

Kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut