Pakina Uusi uljas ruusutarha – "On valkoisia, punaisen eri sävyjä, keltaisia tai jopa mustia"

Olen selvinnyt kuukausia jatkuneesta Korona-eristyksestä täysijärkisenä uuden harrastuksen avulla. Se on ruusujen tutkiminen. Ruusu on kiehtova, kaunis ja hyvältä tuoksuva mutta piikikäs, kuten rakkaat vaimomme.

Ruusuja on joka tarkoitukseen. On valkoisia, punaisen eri sävyjä, keltaisia tai jopa mustia.

Niiden historia on tuhansia vuosia vanha ja alkaa 4 300 vuotta sitten sumereitten Mesopotamiasta ja faaraoiden Egyptistä.

Rakastan ruusuja!

Siksi järkytyin, kun iltapäivälehdet, tv- ja radio kertoivat Suomen Valtioneuvoston vaativan suomalaisia hävittämään haitallisen vieraslajin, Kurtturuusun. Se oli shokki. Pian unissani toistui pelottava dystopia: ympäristöministeri Krista Mikkonen ja Elyjoukot ryntäävät hopean värisissä suoja-asuissa taloyhtiömme pihaan ja sytyttävät sen ruusupensaatliekkinheittimillä tulihelvetiksi.

Ymmärrän, että painajainen on enneuni ja että saattaa olla viimeinen hetki kertoa teille, hyvät lukijat, lempiruusuistani, joita pian kohtaa joukkotuho. Tässä siis ruusutarhani, jonka yksilöt evoluutio on tuhansien vuosien aikana muokannut menestymään monenmoisissa olosuhteissa ja ympäristöissä.

Ely-keskusten tulisikin Kurtturuusun sijasta keskittyä Vyöruusun torjuntaan.

Jaloruusu eli Lady Rose, oli vuosisatoja Euroopan naimaikäisten prinssien ruusu, mutta sen suosio on 1900-luvun puolen välin jälkeen hiipunut lajikadon ja tarjonnan puutteen vuoksi.

Yellow Rose Of Texas eli ”Teksasin keltaruusu”, on Amerikan rautateitä rakentaneiden kiinalaisruusujen jälkeläinen.

Juhannusruusu (Rosa pimppinella), eli ”Juhannushellu”. Esiintyy usein vanhoissa Suomi-Filmeissä.

Kainoruusu eli Seinäruusu. On ujo ja vaatimaton, kaihtaa valoa ja viihtyy tanssilavan seinustan varjossa.

Kurtturuusu. Sitä erheellisesti pidetään haitallisena vieraslajina, mutta todellisuudessa se on ikääntynyt Seinäruusu.

Satamaruusu, viihtyy satamien karussa konttimiljöössä ja avaa kukkansa vasta auringonlaskun jälkeen. Suomessa tämän alalajin tunnetuin edustaja on Kotkan ruusu.

Musta ruusu. Merimiehet kertovat niiden rehottavan Afrikan ja Caribianmeren satamissa.

Vyöruusu on ruusu, joka aiheuttaa punaista, kutiavaa ihottumaa ja ankaraa kipua. Ely-keskusten tulisikin Kurtturuusun sijasta keskittyä Vyöruusun torjuntaan.

Kirjoittaja on paluumuuttaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut