Kolumni: Työllisyyttä edistäviä uudistuksia ei voi lykätä – "Kriisi ei ole peruste holtittomalle taloudenpidolle"

Sofia Vikman

Yhä useampi suomalainen on työtön. Toukokuussa työttömiä työnhakijoita oli 433 000, joka on 206 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Monessa perheessä on hätä. Työtä ja yrittäjyyttä edistäviä uudistuksia ei voi enää lykätä.

Riittävä määrä työssäkäyviä tarvitaan, jotta emme jatkuvasti elä yli varojemme. Valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta pitää korjata 10 miljardia. Se on yli viidesosa kaikista valtion tuloista. Paras lääke huolestuttavaan tilanteeseen on työllisten määrän lisääminen. Mitä useampi osallistuu verojen muodossa hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen, sitä vähemmän menoja joudutaan sopeuttamaan.

Hallitus on vain lykännyt työllisyyttä tukevia päätöksiä. Menoja on lisätty ilman päätöksiä toimista, joilla löydetään tulot menojen kattamiseksi.

Esittelimme kesäkuussa Kokoomuksen vaihtoehdon hallituksen talouspolitiikalle. Asettaisimme talouspolitiikalle kaksi reunaehtoa: julkisyhteisöjen velkaantumista on rajoitettava ja työllisyysaste on nostettava 80 %:iin 2020-luvun loppuun mennessä.

Tuottavuutta ja työllisyyttä parantavien uudistusten sijaan pääministeri Sanna Marin väläytti SDP:n ratkaisuksi veronkiristyksiä.

Hallituksen on syksyn budjettiriihessä esitettävä suunnitelma julkisen talouden saattamiseksi kestävälle pohjalle. Elvytyksen rinnalle tarvitaan päätökset rakenteellisista uudistuksista sekä sopeutustoimista. Mitä nopeammin hallitus tekee näitä toimia, sitä pienemmillä leikkauksilla ja veronkorotuksilla selvitään.

Päätöksillä on kiire.

Kriisi ei ole peruste holtittomalle taloudenpidolle. Meillä on oltava varaa selviytyä myös tulevista pandemioista ja talouskriiseistä. Myös epidemian toinen aalto on mahdollinen. Jotta velkaa on varaa ottaa hädässä, on taloudesta huolehdittava normaaliaikoina.

Kokoomuksen vaihtoehdossa esitimme toimia, joilla tavoittelisimme 100 000 uutta työllistä. Paketti sisältää esimerkiksi paikallisen sopimisen laajentamisen, työn verotuksen keventämisen sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja sosiaaliturvan uudistamisen.

Päätöksillä on kiire. Työttömyys uhkaa nousta syksyllä entistä synkempiin lukemiin. Hallituksen on kannettava vastuunsa ja avattava suomalaisille näköala parempaan. Tämä kaikki on merkityksellistä, koska haluamme turvata hyvinvointiyhteiskunnan myös tuleville sukupolville.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kok.) ja kaupunginvaltuutettu sekä Pirkanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.