Kolumni Pirkanmaallakin voi lomailla – "Huomasin, että olen useimmiten asennoitunut lähimatkailuun väärin"

Koronan myötä kotimaanmatkailusta on tullut kesän hitti. Tuntuu siltä, että jokainen suomalainen on lähdössä pyöräilemään Ahvenanmaalle, vaeltamaan Lappiin tai mökkeilemään Saimaan rannalle. Myös media esittelee vuoron perään uusia matkavinkkejä kotimaan kiertämiseen.

Kotimaanmatkailun kasvu on tietysti positiivinen asia – sekä ekologisesta että taloudellisesta näkökulmasta. Samalla on kuitenkin tosiasia, että jokaisella suomalaisella ei ole varaa lähteä kesälomareissuun – ainakaan mihinkään kauemmaksi.

Lomailu ei kuitenkaan vaadi pitkän matkan tekemistä. Lähimatkailu Tampereen ja Pirkanmaan alueella on vähintään yhtä kiinnostavaa kuin omatoimimatkojen järkkääminen Lappiin. Kaikista parasta on, että kotikaupungissa vietetyn loman voi viettää jopa täysin ilmaiseksi.

Olen itse viettänyt pitkästä aikaa kesää kotiseudullani sen kummemmin matkustamatta. Samalla olen huomannut, että myös Pirkanmaalta löytyy pitkä liuta kiinnostavia paikkoja, joissa en ole itse koskaan käynyt, vaikka olenkin asunut alueella yli 18 vuotta.

Aloinkin pohtimaan, miksei lähimatkailu ole oikeastaan aikaisemmin minulta onnistunut. Huomasin, että olen useimmiten asennoitunut lähimatkailuun väärin.

Kun matkustan ulkomaille, teen aina taustatutkimukset – etsin parhaat nähtävyydet, luontokohteet ja majapaikat ainakin suurimmaksi osaksi etukäteen. Sama ei ole käynyt mielessä, kun etsin lomatekemistä kotikunnassani Lempäälässä. Jo lyhyellä googlailulla löysin kuitenkin kiinnostavia paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt.

Kotikaupungissa vietetyn loman voi viettää jopa ilmaiseksi.

Samanlainen asenne vaikuttaa olevan muillakin. Kotimaassa matkatessa asioiden valmisteluun ei käytetä aikaa oikeastaan yhtään – sen sijaan omatoimimatkan suunnittelu Keski-Eurooppaan saattaa vaatia kaveriporukalta useammankin illan. Tosiasiassa myös lähialueella matkustaessa kannattaa etukäteen asennoitua oikein ja tehdä taustatutkimukset kunnolla.

Suosittelen vahvasti tutustumaan omaan kotiseutuun tarkemmin loman aikana, jos se vain on mahdollista. Samalla voi tukea paikallisia yrittäjiä ja säästää rahaa.

Kirjoittaja on pirkanmaalainen yrittäjä ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut