Kolumni: Toisenlainen kesä

Mikko Aaltonen

Keväällä Suomeen saapunut koronapandemia muutti meistä jokaisen arkea. Useimmilla liikkuminen kodin ulkopuolella väheni. Ne, joille se oli mahdollista, työskentelivät kotona, matkustaminen ulkomaille loppui ja kaikilla kasvoi huoli omasta ja läheisten terveydestä.

Monella myös työt vähenivät tai loppuivat kokonaan. Maan hallitus ja viranomaiset onnistuivat toimissaan tilanteen yllättävyydestä huolimatta.

Korona nosti esille suomalaisten erilaiset yhteiskunnalliset asemat ja erot yhteiskuntaluokkien välillä. Osalle pandemia tarkoitti etätöihin siirtymistä ja pysyttelyä kotona perheen kanssa.

Kaikki eivät kuitenkaan voineet jäädä kotiin. Monet, kuten terveydenhuollon työntekijät, joutuivat jatkuvasti kohtaamaan sairastumisen uhan. Monille, kuten palvelualojen työntekijöille, korona tarkoitti lomautusta tai työn loppumista kokonaan. Useille yrittäjille tilanne tarkoitti tulojen romahdusta, kun asiakkaita ei ole enää ollut.

Tämä kaikki on muuttanut useimpien kesäsuunnitelmia. Vaikka rajoja onkin jo avattu jää monen ulkomaanmatka tekemättä. Pienituloisilla pienemmätkin lomasuunnitelmat ovat peruuntuneet koska tulot ovat ennestään laskeneet lomautuksen tai työttömyyden myötä. Kesämökillä ajan viettämiseen tilanne ei välttämättä vaikuta, jos sattuu mökin omistamaan.

Tässä tilanteessa, jossa monilla ei ole mahdollisuutta matkustaa tai käyttää rahaa lomailuun, korostuu julkisten vapaa-aikapalveluiden merkitys. Tampereella palvelut ovat onneksi hyvällä mallilla. Käyttörajoituksia puretaan ja Tampereella pääsee jälleen esimerkiksi uimaan maauimalaan ja uimahalleihin. Kirjastoihin pääsee taas lukemaan ja lainaamaan.

Aina oman kaupungin mahdollisuuksia ei muista, kun elää täällä arkeaan.

Tampereella on monia kiinnostavia museoita. Lukuisat puistot, Arboretum etunenässä, ovat vierailun arvoisia. Itse kävin tutustumassa Finlayson Art Areaan, jonne pääsee ilmaiseksi. Julkisia palveluita täydentävät yksityiset palvelut ja kahviloissa sekä ravintoloissa käyminen on taas mahdollista.

Aina oman kaupungin mahdollisuuksia ei muista, kun elää täällä arkeaan. Toivottavasti tamperelaiset ja pirkanmaalaiset tutustuisivat omaan kotiseutuunsa nyt kun siihen on hyvä syy.

Se saattaisi kannustaa lomailuun kotiseudulla tulevaisuudessakin mistä olisi hyötyä myös paikalliselle työllisyydelle ja taloudelle.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 2. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 3. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 4. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 5. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 6. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 7. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 8. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 9. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 10. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 11. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 12. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 13. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 14. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 15. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 8. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 13. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.