Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Toisenlainen kesä

Keväällä Suomeen saapunut koronapandemia muutti meistä jokaisen arkea. Useimmilla liikkuminen kodin ulkopuolella väheni. Ne, joille se oli mahdollista, työskentelivät kotona, matkustaminen ulkomaille loppui ja kaikilla kasvoi huoli omasta ja läheisten terveydestä.

Monella myös työt vähenivät tai loppuivat kokonaan. Maan hallitus ja viranomaiset onnistuivat toimissaan tilanteen yllättävyydestä huolimatta.

Korona nosti esille suomalaisten erilaiset yhteiskunnalliset asemat ja erot yhteiskuntaluokkien välillä. Osalle pandemia tarkoitti etätöihin siirtymistä ja pysyttelyä kotona perheen kanssa.

Kaikki eivät kuitenkaan voineet jäädä kotiin. Monet, kuten terveydenhuollon työntekijät, joutuivat jatkuvasti kohtaamaan sairastumisen uhan. Monille, kuten palvelualojen työntekijöille, korona tarkoitti lomautusta tai työn loppumista kokonaan. Useille yrittäjille tilanne tarkoitti tulojen romahdusta, kun asiakkaita ei ole enää ollut.

Tämä kaikki on muuttanut useimpien kesäsuunnitelmia. Vaikka rajoja onkin jo avattu jää monen ulkomaanmatka tekemättä. Pienituloisilla pienemmätkin lomasuunnitelmat ovat peruuntuneet koska tulot ovat ennestään laskeneet lomautuksen tai työttömyyden myötä. Kesämökillä ajan viettämiseen tilanne ei välttämättä vaikuta, jos sattuu mökin omistamaan.

Tässä tilanteessa, jossa monilla ei ole mahdollisuutta matkustaa tai käyttää rahaa lomailuun, korostuu julkisten vapaa-aikapalveluiden merkitys. Tampereella palvelut ovat onneksi hyvällä mallilla. Käyttörajoituksia puretaan ja Tampereella pääsee jälleen esimerkiksi uimaan maauimalaan ja uimahalleihin. Kirjastoihin pääsee taas lukemaan ja lainaamaan.

Aina oman kaupungin mahdollisuuksia ei muista, kun elää täällä arkeaan.

Tampereella on monia kiinnostavia museoita. Lukuisat puistot, Arboretum etunenässä, ovat vierailun arvoisia. Itse kävin tutustumassa Finlayson Art Areaan, jonne pääsee ilmaiseksi. Julkisia palveluita täydentävät yksityiset palvelut ja kahviloissa sekä ravintoloissa käyminen on taas mahdollista.

Aina oman kaupungin mahdollisuuksia ei muista, kun elää täällä arkeaan. Toivottavasti tamperelaiset ja pirkanmaalaiset tutustuisivat omaan kotiseutuunsa nyt kun siihen on hyvä syy.

Se saattaisi kannustaa lomailuun kotiseudulla tulevaisuudessakin mistä olisi hyötyä myös paikalliselle työllisyydelle ja taloudelle.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.