Lukijalta: Saavatko hoitajat tiuskia potilaille?

Vesa Ahlfors

Noin kuukauden sairaala- ja kuntoutuspaikka vaiheen aikana tein itseäni suorastaan ällistyttävän havainnon.

Aiemmat kokemukseni kun olivat hyviä esimerkiksi Hatanpään neurologian kuntoutusosastolta. Itse hoito edelleen hyvää niin Acutassa kuin Hatanpään sisätautien osastoilla ja Tammenlehvän kuntoutuksessakin.

Yllättävää oli potilaille pidättelemättömästi kiukustumistaan, huonotuulisuuttaan ja ärsyyntymistään osoittavien hoitajien määrä. Suurin osa hoitajista tietenkin pystyi itsensä hillitsemään, mutta niitä jotka eivät, oli aivan liikaa. Eivät taitaneet tajuta minkälaista vahinkoa aiheuttivat ammattiryhmälleen yleisön silmissä heidän palkkavaatimuksiensa suhteen.

Valitettuani asiasta osastonhoitajat selittelivät kevään tapahtumien aiheuttaneen niin paljon lisästressiä ja paineita. Oli sellaista kuinka paljon hyvänsä, ei seurauksia saisi ikinä vyöryttää sairaiden potilaiden päälle, jotka tarvitsivat toipuessaan aivan toisenlaista ilmapiiriä. Ammattitaidon ja ammattietiikan täytyisi jo aiheuttaa asiakkaille ärhentelemistä pidättäytymistä.

Tammenlehvän johdon kunniaksi täytyy mainita, että ottivat asian vakavasti ja keskustelisivat asiasta henkilökunnan kanssa. Lisäksi juuri missään työpaikoissa ei työnantaja tai asiakkaat hyväksy heille tiuskimista.

Suoranaisen kilpailutilanteen alaisena olevissa esimerkiksi kauppaliikkeissä asiakkaat hyvin pian ”äänestäisivät jaloillaan”. Samaa mahdollisuuttahan ei ole sairaanhoitopiirin yksiköiden suhteen.

Nämä harvemmat itsehillinnän puutteesta kärsivät hoitajat eivät nyt kai voi kuvitella, että näiden asioiden suhteen olisivat jossain ”suojatyöpaikassa” ja vapauksia pidätteettömään omien tuntemustensa osoittamiseen asiakkaille olisi vähän muita enemmän.

Yllättävää oli potilaille pidättelemättömästi kiukustumistaan, huonotuulisuuttaan ja ärsyyntymistään osoittavien hoitajien määrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 2. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 3. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 4. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 5. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 6. Puhallusvillalastissa ollut kuorma-auto ojaan – Kaksi loukkaantui
 7. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 8. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 9. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 10. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 11. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 12. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina
 15. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä puutteita Tampereen työmaiden kohdalla – kaupunki ottaa työmaat tehovalvontaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 7. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 8. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 9. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 10. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 11. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 12. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 13. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 14. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 15. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.