Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Saavatko hoitajat tiuskia potilaille?

Noin kuukauden sairaala- ja kuntoutuspaikka vaiheen aikana tein itseäni suorastaan ällistyttävän havainnon.

Aiemmat kokemukseni kun olivat hyviä esimerkiksi Hatanpään neurologian kuntoutusosastolta. Itse hoito edelleen hyvää niin Acutassa kuin Hatanpään sisätautien osastoilla ja Tammenlehvän kuntoutuksessakin.

Yllättävää oli potilaille pidättelemättömästi kiukustumistaan, huonotuulisuuttaan ja ärsyyntymistään osoittavien hoitajien määrä. Suurin osa hoitajista tietenkin pystyi itsensä hillitsemään, mutta niitä jotka eivät, oli aivan liikaa. Eivät taitaneet tajuta minkälaista vahinkoa aiheuttivat ammattiryhmälleen yleisön silmissä heidän palkkavaatimuksiensa suhteen.

Valitettuani asiasta osastonhoitajat selittelivät kevään tapahtumien aiheuttaneen niin paljon lisästressiä ja paineita. Oli sellaista kuinka paljon hyvänsä, ei seurauksia saisi ikinä vyöryttää sairaiden potilaiden päälle, jotka tarvitsivat toipuessaan aivan toisenlaista ilmapiiriä. Ammattitaidon ja ammattietiikan täytyisi jo aiheuttaa asiakkaille ärhentelemistä pidättäytymistä.

Tammenlehvän johdon kunniaksi täytyy mainita, että ottivat asian vakavasti ja keskustelisivat asiasta henkilökunnan kanssa. Lisäksi juuri missään työpaikoissa ei työnantaja tai asiakkaat hyväksy heille tiuskimista.

Suoranaisen kilpailutilanteen alaisena olevissa esimerkiksi kauppaliikkeissä asiakkaat hyvin pian ”äänestäisivät jaloillaan”. Samaa mahdollisuuttahan ei ole sairaanhoitopiirin yksiköiden suhteen.

Nämä harvemmat itsehillinnän puutteesta kärsivät hoitajat eivät nyt kai voi kuvitella, että näiden asioiden suhteen olisivat jossain ”suojatyöpaikassa” ja vapauksia pidätteettömään omien tuntemustensa osoittamiseen asiakkaille olisi vähän muita enemmän.

Yllättävää oli potilaille pidättelemättömästi kiukustumistaan, huonotuulisuuttaan ja ärsyyntymistään osoittavien hoitajien määrä.