Pääkirjoitus: Marin-ilmiö – "Monessa näistä raja on Marinin kohdalla hiuksenhieno"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Sanna Marinin (sd.) Lukijaraati-todistuksen 8,4 ansaitsee taustoituksen.

Kun lukijaraatilaisilta on lähes kymmenen raativuoden aikana kysytty kouluarvosanoin arvioita paikallisista politiikantekijöistä kunnallisilla ja valtakunnallisilla päätöksentekopaikoilla, ovat keskiarvot säännönmukaisesti asettuneet välille 5,5–7,0. Näissä todistuksissa seiska on jo stipendinoteeraus.

Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin

Nyt siis 8,4. Erityisen huomionarvoista on se, että nyt joka kolmas raatilainen antoi Marinille kympin ja yli puolet kiitettävän eli ysin tai kympin. Marinin suosio kotikentällään koronakevään jäljiltä on täysin poikkeuksellinen ja jopa hämmentävä.

Vaan onko tämä sittenkään yllätys? Marin on ollut täysin poikkeuksellisen kevään ylivoimainen poliittinen hahmo. Kriisiaika nostaa johtajia esille ja nyt Mariniin henkilöityvät onnistumiset koronan vastaisissa toimissa. Opposition harvat poliittiset hyökkäykset hän on hoitanut vasemmalla kädellä.

Marin on ääritaitava some-ajan poliitikko, joka tekee kotiläksynsä, eikä kompastele asiakysymyksissä. Myöskään persoonaan liittyvät riskit eivät ole nousseet esille. Etukäteen moni Marinin uraa Tampereella seurannut pohti, alkaako asiaosaaminen näyttää besserwisseröinniltä, sanavalmius näsäviisastelulta, itseluottamus ylimielisyydeltä, aatteellisuus joustamattomuudelta tai päättäväisyys kylmyydeltä. Monessa näistä raja on Marinin kohdalla hiuksenhieno. Kysely viittaa siihen, ettei mikään ole noussut ongelmaksi.

Marin-ilmiöllä riittää kantoa. Elokuun lopun Tampereen puoluekokouksessa Marin talutetaan kunniakujaa SDP:n puoluejohtajaksi. Huhtikuussa hän on kuntavaalien kaikkien aikojen ääniharava Tampereella.

Siihen väliin tulevat isot haasteet. Koronakriisin synnyttämiin ja esiin nostamiin talousongelmiin pitää antaa pitkällä aikavälillä toimivia ratkaisuja. Velkaantuminen on katkaistava ja ikäviä talouspäätöksiä tehtävä. Hallituksessa pitäisi taiteilla kipuilevien keskustan ja vihreiden kanssa. Oppositiokin terhakoituu, kun kuntavaalit lähestyvät.

Seuraavan kyselyn aikaan olosuhteet ovat joka tapauksessa erilaiset. Jotta ilmiö kantaisi, pitää Marininkin mahdollisesti näyttää uusia puolia osaamisestaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu