Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Hoitajamitoitus on viimein laissa – "Tämä tarkoittaa oikeita hoitajia, eikä enää mitään haamuhoitajia"

Kaksi viikkoa sitten eduskunta sinetöi esityksemme hoitajamitoituksesta. Olen itse odottanut uudistusta vuosikymmenen ja viimein saimme asian maaliin. On myönnettävä, että välillä omakin usko on ollut koetuksella, mutta nyt se on viimein kirjauksena laissa.

En tietenkään väitä, että hoitajamitoitus itsessään pelastaa vanhustenhoidon tilan. Me tarvitsemme onnistuaksemme etenkin osaavia hoitajia, ja se taas edellyttää, että hoitotyötä arvostetaan nykyistä enemmän, myös lompakon paksuudessa. Mutta jatkuvien heikennysten suunta on nyt muuttunut: tämä on historiamme suurin yksittäinen parannus vanhustenhoitoon, yli 4400 uutta hoitajaa palkataan lisää – ja siitä saamme iloita.

Mikä sitten uudistuksen myötä muuttuu? Lakimuutos tuo iäkkäiden ihmisten hoivaan lisää henkilökuntaa. Jatkossa on oltava 0,7 työntekijää asiakasta kohti tehostetussa palveluasumisessa.

Tämä tarkoittaa oikeita hoitajia, eikä enää mitään haamuhoitajia. Jatkossa työntekijät lasketaan henkilöstömitoitukseen vain silloin, kun he tekevät välitöntä asiakastyötä. Tämä tarkoittaa, että hoitajat saavat enemmän aikaa asiakkaan kanssa tehtävään työhön.

Myös tukityöt pyykkäyksestä siivoamiseen lisätään omana mitoituksena tämän hoitajamitoituksen 0,7 päälle. Nämä tärkeät työt tarvitsevat omat ammattilaisensa.

Henkilöstömitoitus on tärkeää yhteiskunnallisesti myös siksi, että terveysjättien markkinoimat ”mummolat” ovat tulleet alalle jo enemmistöksi. Hoitajamitoituksella varmistetaan, ettei henkilökunnan määrää poljeta alaspäin voittojen kiilto silmissä.

Tämä tarkoittaa oikeita hoitajia, eikä enää mitään haamuhoitajia.

Olen kuitenkin yhtä lailla huolestunut koko vanhustenhoivan tilasta, kotihoidosta omaishoitoon. Nyt kun saimme tämän henkilöstömitoituksen valmiiksi, olemme käynnistäneet jo vanhuspalveluiden seuraavan uudistusprojektin. Seuraavassa osassa laitamme kotihoidon ja omaishoitajien asiat kuntoon. Tahtoa tehdä päätöksiä löytyy vielä tällä hallituskaudella.

Nykyinen hyvä koronatilanne ja hoitajamitoituksen kaltaiset onnistumiset luovat uskoa siihen, että sitkeä työ tuottaa myös tuloksia – yhdessä.

kirjoittaja on kansanedustaja (sd) Tampereen Sorsapuistosta