Pääkirjoitus: Kelpaako elvytys? – "Elvytyspaketti vakauttaa EU-taloutta, mutta jos mukaan lähdetään, pitää varmistaa se, että myös eurojen saamiseen on mahdollisuus"

Euroopan komission jo toukokuussa julkaisemaa synkkää talousennustetta on makusteltu Pirkanmaallakin jo useampia viikkoja. Sen mukaan Länsi-Suomi on Euroopan pahimmin koronakriisistä kärsivien alueiden joukossa. Poikkeuksellisen vientivetoinen talous lepää koneiden ja laitteiden varassa. Kulutushyödykkeiden kysyntä vetää, mutta teollisuuden investointihalukkuus Euroopassa on iso kysymysmerkki.

Talouskriisin vaikutus voi olla pitkä ja nousu hidasta – varsinkin jos pyöriä ei saada heti pyörimään. Apua toivotaan täälläkin EU:n elvytyspaketista – jos sitä uskalletaan ottaa vastaan.

Tematiikka on esillä tässä lehdessä kahdessa kirjoituksessa. Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen myöntää, että monien Pirkanmaalle keskeisten teollisuudenalojen näkymät syksylle ovat vielä paksun usvaverhon takana. Jos EU:n elvytyspaketti lähtee kantamaan, toisi se liitoa myös Pirkanmaan vientiteollisuudelle, toteaa Airaksinen. Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen vetoaa kolumnissaan suoremmin. Onko meillä varaa olla elvyttämättä, kysyy Räikkönen.

Elvytyspaketista on väännetty Suomessa ja Euroopassa jo monta viikkoa. Tukipaketit ovat Suomessa koko ajan poliittisesti hankalampi kysymys. Kadunkansanviisauden mukaan EU-tuki tarkoittaa rahavirtaa ahkerasta pohjoisesta leväperäiseen etelään, jonne eurot katoavat.

Tämän ei tarvitse olla koko kuva. Kysymys on jälleen kerran edunvalvonnasta. Elvytyspaketti vakauttaa EU-taloutta, mutta jos mukaan lähdetään, pitää varmistaa se, että myös eurojen saamiseen on mahdollisuus. Jakokriteereihin pitää vaikuttaa jo pakettia kasattaessa.

Tästä näkökulmasta näyttää hyvältä. Euroopan komissio toivoo, että EU-maiden elvytyspaketit edistäisivät vihreää taloutta, kestävää kehitystä ja digitalisaatiota. Näissä kaikissa Tampereen seudulla on kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista. Jos maakunnan lähtötilanne on komissiotasolla todettu hankalaksi ja osaamista kehitysalueilta löytyy, pitäisi tähän rahajakoon suhtautua optimistisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 10. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 11. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 12. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.