Pääkirjoitus: Kelpaako elvytys? – "Elvytyspaketti vakauttaa EU-taloutta, mutta jos mukaan lähdetään, pitää varmistaa se, että myös eurojen saamiseen on mahdollisuus"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Euroopan komission jo toukokuussa julkaisemaa synkkää talousennustetta on makusteltu Pirkanmaallakin jo useampia viikkoja. Sen mukaan Länsi-Suomi on Euroopan pahimmin koronakriisistä kärsivien alueiden joukossa. Poikkeuksellisen vientivetoinen talous lepää koneiden ja laitteiden varassa. Kulutushyödykkeiden kysyntä vetää, mutta teollisuuden investointihalukkuus Euroopassa on iso kysymysmerkki.

Talouskriisin vaikutus voi olla pitkä ja nousu hidasta – varsinkin jos pyöriä ei saada heti pyörimään. Apua toivotaan täälläkin EU:n elvytyspaketista – jos sitä uskalletaan ottaa vastaan.

Tematiikka on esillä tässä lehdessä kahdessa kirjoituksessa. Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen myöntää, että monien Pirkanmaalle keskeisten teollisuudenalojen näkymät syksylle ovat vielä paksun usvaverhon takana. Jos EU:n elvytyspaketti lähtee kantamaan, toisi se liitoa myös Pirkanmaan vientiteollisuudelle, toteaa Airaksinen. Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen vetoaa kolumnissaan suoremmin. Onko meillä varaa olla elvyttämättä, kysyy Räikkönen.

Elvytyspaketista on väännetty Suomessa ja Euroopassa jo monta viikkoa. Tukipaketit ovat Suomessa koko ajan poliittisesti hankalampi kysymys. Kadunkansanviisauden mukaan EU-tuki tarkoittaa rahavirtaa ahkerasta pohjoisesta leväperäiseen etelään, jonne eurot katoavat.

Tämän ei tarvitse olla koko kuva. Kysymys on jälleen kerran edunvalvonnasta. Elvytyspaketti vakauttaa EU-taloutta, mutta jos mukaan lähdetään, pitää varmistaa se, että myös eurojen saamiseen on mahdollisuus. Jakokriteereihin pitää vaikuttaa jo pakettia kasattaessa.

Tästä näkökulmasta näyttää hyvältä. Euroopan komissio toivoo, että EU-maiden elvytyspaketit edistäisivät vihreää taloutta, kestävää kehitystä ja digitalisaatiota. Näissä kaikissa Tampereen seudulla on kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista. Jos maakunnan lähtötilanne on komissiotasolla todettu hankalaksi ja osaamista kehitysalueilta löytyy, pitäisi tähän rahajakoon suhtautua optimistisesti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut