Kolumni: Onko varaa olla elvyttämättä? – "Elvyttää pitäisi, mutta ei näin"

Hannele Räikkönen

Uusien koronatartuntojen vähentyessä merkittävästi rajoituksia on päästy purkamaan ja rajoja avaamaan Suomessa ja muualla Euroopassa. Terassit ovat täyttyneet iloisesta kesäkansasta ja alkaa tuntua ”normaalilta”.

Korona on kuulemma ohi, tiesi eräs työkaverini kertoa. Näinhän ei valitettavasti ole, vaikka se siltä kenties tuntuukin. Koko ajan pitää olla tarkkana uusien tartuntojen kanssa, jotta ne eivät pääse leviämään. Pahimmillaan voisimme joutua sulkemaan yhteiskuntaa uudestaan, kuten esimerkiksi muutamilla alueilla Saksassa on jouduttu tekemään. Tämä olisi erittäin valitettavaa kovia kokeneelle taloudelle.

Nyt kun olemme päässeet akuutin terveyskriisin yli, meidän täytyy keskittyä talouden elvyttämiseen. Euroopan komission kevään 2020 talousennusteessa todettiin toukokuussa, että EU:n talous kärsii tänä vuonna ”ennennäkemättömästä taantumasta”.

Pandemian luonteesta johtuen talousshokki koskee kaikkia jäsenmaita, mutta elpyminen voi olla hyvinkin epätasaista riippuen paljon eri jäsenmaiden talouden rakenteesta ja mahdollisuuksista elvyttää. Tämä epätasaisuus uhkaa EU:n sisämarkkinoita ja euroaluetta, mikä taas aiheuttaa vakavia ongelmia vientivetoiselle Suomelle ja sen vientimoottori Pirkanmaalle.

Euroopan komissio julkaisi 27. toukokuuta ehdotuksen merkittävästä Next Generation EU -nimisestä elpymisohjelmasta, jonka tavoitteena on edistää työllisyyttä ja talouden toipumista EU:ssa vauhdittamalla siirtymää kestävään ja ilmastoneutraaliin yhteiskuntaan. Elpymispaketti on oleellinen yhteispanostus talouskriisiin vastaamisessa.

Jäsenmaiden johtajat ovat kiistelleet elvytyspaketista jo monta viikkoa. Volyymit, kohteet, mallit ja aikataulut ovat kuulemma pielessä. Elvyttää pitäisi, mutta ei näin. Johtajat kokoontuvat Eurooppa-neuvoston kokoukseen Brysseliin – ensimmäistä kertaa kasvokkain sitten koronakriisin – 17.–18. heinäkuuta. Paineet tehdä päätöksiä ovat kovat.

Jäsenmaiden johtajat ovat kiistelleet elvytyspaketista jo monta viikkoa.

Nopeat toimet oikein kohdistettuna ja keskittyen kestävän ja digitaalisen talouden rakentamiseen ovat hyvä asia Pirkanmaalle, Suomelle ja koko Euroopan unionille. Niinpä kysyn: onko meillä varaa olla elvyttämättä?

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.