Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni: Onko varaa olla elvyttämättä? – "Elvyttää pitäisi, mutta ei näin"

Uusien koronatartuntojen vähentyessä merkittävästi rajoituksia on päästy purkamaan ja rajoja avaamaan Suomessa ja muualla Euroopassa. Terassit ovat täyttyneet iloisesta kesäkansasta ja alkaa tuntua ”normaalilta”.

Korona on kuulemma ohi, tiesi eräs työkaverini kertoa. Näinhän ei valitettavasti ole, vaikka se siltä kenties tuntuukin. Koko ajan pitää olla tarkkana uusien tartuntojen kanssa, jotta ne eivät pääse leviämään. Pahimmillaan voisimme joutua sulkemaan yhteiskuntaa uudestaan, kuten esimerkiksi muutamilla alueilla Saksassa on jouduttu tekemään. Tämä olisi erittäin valitettavaa kovia kokeneelle taloudelle.

Nyt kun olemme päässeet akuutin terveyskriisin yli, meidän täytyy keskittyä talouden elvyttämiseen. Euroopan komission kevään 2020 talousennusteessa todettiin toukokuussa, että EU:n talous kärsii tänä vuonna ”ennennäkemättömästä taantumasta”.

Pandemian luonteesta johtuen talousshokki koskee kaikkia jäsenmaita, mutta elpyminen voi olla hyvinkin epätasaista riippuen paljon eri jäsenmaiden talouden rakenteesta ja mahdollisuuksista elvyttää. Tämä epätasaisuus uhkaa EU:n sisämarkkinoita ja euroaluetta, mikä taas aiheuttaa vakavia ongelmia vientivetoiselle Suomelle ja sen vientimoottori Pirkanmaalle.

Euroopan komissio julkaisi 27. toukokuuta ehdotuksen merkittävästä Next Generation EU -nimisestä elpymisohjelmasta, jonka tavoitteena on edistää työllisyyttä ja talouden toipumista EU:ssa vauhdittamalla siirtymää kestävään ja ilmastoneutraaliin yhteiskuntaan. Elpymispaketti on oleellinen yhteispanostus talouskriisiin vastaamisessa.

Jäsenmaiden johtajat ovat kiistelleet elvytyspaketista jo monta viikkoa. Volyymit, kohteet, mallit ja aikataulut ovat kuulemma pielessä. Elvyttää pitäisi, mutta ei näin. Johtajat kokoontuvat Eurooppa-neuvoston kokoukseen Brysseliin – ensimmäistä kertaa kasvokkain sitten koronakriisin – 17.–18. heinäkuuta. Paineet tehdä päätöksiä ovat kovat.

Jäsenmaiden johtajat ovat kiistelleet elvytyspaketista jo monta viikkoa.

Nopeat toimet oikein kohdistettuna ja keskittyen kestävän ja digitaalisen talouden rakentamiseen ovat hyvä asia Pirkanmaalle, Suomelle ja koko Euroopan unionille. Niinpä kysyn: onko meillä varaa olla elvyttämättä?

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja