Pääkirjoitus: Asteet voivat tappaa viruksen tavoin –"Sääilmiön saldo voi siis olla Suomen koronaluvuissa"

Suomalaiset eivät ole tottuneet pitämään hellettä varoittelun arvoisena asiana. Kesäiset lämpötilat otetaan normaalisti vastaan erityisin mielihyvin.

Tällä hetkellä Ilmatieteen laitos varoittaa helteestä, joka voi loppuviikolla muuttua tukalaksi. Suomessa Ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksen, kun ennusteen mukaan vuorokauden ylin lämpötila kohoaa 27 asteeseen ja keskilämpötila 20 asteeseen. Tämä tarkoittaa keltaista vaaratasoa eli tukalaa hellettä. Tämän hetken ennusteiden mukaan kuuman sään pitäisi jatkua ainakin ensi viikon alkupuolelle saakka.

Kuumuus kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, altistaa lämpösairauksille ja pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita, listaa THL. Helle ei ole pandemia, mutta kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Viileissä maissa terveydellisiä haittoja ilmenee matalammissa lämpötiloissa kuin lämpimissä maissa, koska väestöt sopeutuvat paikallisiin lämpöolosuhteisiin kulttuurisesti ja jossain määrin myös fysiologisesti.

Helleaaltojen aikana haitalliset terveysvaikutukset kasvavat edelleen voimakkaasti. THL:n mukaan esimerkiksi vuoden 2018 pitkästä 24 päivän hellejaksosta aiheutui 380 ennenaikaista kuolemaa. Sääilmiön saldo voi siis olla Suomen koronaluvuissa. Tässäkin tapauksessa eniten kärsivät pitkäaikaissairaat ja ikäihmiset.

Hellettä vastaan voi suojautua. Kuumia paikkoja pitää välttää ja pysyä sisällä – viileässä. Pitää juoda riittävästi ja muistaa myös syödä. Lämpösairauksien oireet kannattaa painaa mieleen ja toimia ohjeiden mukaan, jos niitä ilmenee. Lähimmäisistä – ennen kaikkea riskiryhmäläisistä ja pitkäaikaissairaista – pitää huolehtia. Maalaisjärjellä kuitenkin pärjää. Kuulostaako tutulta? Helle on pandemia ja asteet viruksia.

Tulevaisuudessa helteestä selviämisen taitoja tarvitaan todennäköisesti nykyistä useammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.