Pääkirjoitus Asteet voivat tappaa viruksen tavoin –"Sääilmiön saldo voi siis olla Suomen koronaluvuissa"

Suomalaiset eivät ole tottuneet pitämään hellettä varoittelun arvoisena asiana. Kesäiset lämpötilat otetaan normaalisti vastaan erityisin mielihyvin.

Tällä hetkellä Ilmatieteen laitos varoittaa helteestä, joka voi loppuviikolla muuttua tukalaksi. Suomessa Ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksen, kun ennusteen mukaan vuorokauden ylin lämpötila kohoaa 27 asteeseen ja keskilämpötila 20 asteeseen. Tämä tarkoittaa keltaista vaaratasoa eli tukalaa hellettä. Tämän hetken ennusteiden mukaan kuuman sään pitäisi jatkua ainakin ensi viikon alkupuolelle saakka.

Kuumuus kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, altistaa lämpösairauksille ja pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita, listaa THL. Helle ei ole pandemia, mutta kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Viileissä maissa terveydellisiä haittoja ilmenee matalammissa lämpötiloissa kuin lämpimissä maissa, koska väestöt sopeutuvat paikallisiin lämpöolosuhteisiin kulttuurisesti ja jossain määrin myös fysiologisesti.

Helleaaltojen aikana haitalliset terveysvaikutukset kasvavat edelleen voimakkaasti. THL:n mukaan esimerkiksi vuoden 2018 pitkästä 24 päivän hellejaksosta aiheutui 380 ennenaikaista kuolemaa. Sääilmiön saldo voi siis olla Suomen koronaluvuissa. Tässäkin tapauksessa eniten kärsivät pitkäaikaissairaat ja ikäihmiset.

Hellettä vastaan voi suojautua. Kuumia paikkoja pitää välttää ja pysyä sisällä – viileässä. Pitää juoda riittävästi ja muistaa myös syödä. Lämpösairauksien oireet kannattaa painaa mieleen ja toimia ohjeiden mukaan, jos niitä ilmenee. Lähimmäisistä – ennen kaikkea riskiryhmäläisistä ja pitkäaikaissairaista – pitää huolehtia. Maalaisjärjellä kuitenkin pärjää. Kuulostaako tutulta? Helle on pandemia ja asteet viruksia.

Tulevaisuudessa helteestä selviämisen taitoja tarvitaan todennäköisesti nykyistä useammin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut