Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pandemiakevään opiskelijavalinnat: digikokeita ja lisäpaikkoja – "Massaopetusta ja -tenttejä ei vielä alkusyksystä ole mahdollista järjestää"

Koronapoikkeustilanteen takia on moni asia jouduttu Tampereen yliopistossakin ajattelemaan uusiksi. Siirryimme maaliskuun puolessa välissä etätyöhön ja -opiskeluun hyvin nopealla aikataululla.

Tällä hetkellä suunnittelemme ensi lukuvuoden ”uutta normaalia”. Massaopetusta ja -tenttejä ei vielä alkusyksystä ole mahdollista järjestää. Uudet opiskelijat eli fuksit haluamme toivottaa tervetulleiksi paikan päällä, onhan opintojen onnistunut aloitus erittäin tärkeää yliopistoon kiinnittymisen ja opintojen suotuisan etenemisen kannalta.

Kevään suuri ponnistus on ollut yliopiston 70 valintakokeen uudelleenjärjestely. Koska fyysiset valintakokeet eivät olleet koronatilanteen takia mahdollisia, yliopistot päättivät yhteistuumin siirtyä kaksivaiheisiin digitaalisiin valintakokeisiin.

Ensimmäisen vaiheen valvomattomat digikokeet ovat sujuneet teknisesti hyvin. Joidenkin kokeiden aikaisista Google-tiedonhaun piikeistä on käyty keskustelua julkisuudessakin.

Yliopistot suhtautuvat vilppiin vakavasti ja niinpä toisen vaiheen etävalintakokeet on toteutettu mm. henkilökohtaisina haastatteluina. Osa toisen vaiheen kokeista, kuten lääketieteen, kauppatieteiden, tekniikan ja arkkitehtuurin kokeet, järjestetään kampuksilla tarkoin turvajärjestelyin.

Valintakokeiden uudelleenjärjestelyt ovat edellyttäneet julkistettujen valintaperusteiden muuttamista. Joillakin koulutusaloilla on pienennetty valintakokeella valittavien osuutta ja lisätty todistusvalintaa. Varsinkin tämä muutos on aiheuttanut paljon huolta hakijoissa ja heidän vanhemmissaan. On ymmärrettävää, että valintakokeeseen valmistautumiseen panostaneista hakijoista tilanne voi tuntua kohtuuttomalta.

Tällä hetkellä suunnittelemme ensi lukuvuoden ”uutta normaalia”.

Suomen hallitus myönsi yliopistoille rahoituksen yli 2 000 lisäaloituspaikalle ensi syksylle. Tampereen yliopisto tulee valitsemaan käynnissä olevassa opiskelijavalinnassa noin 200 opiskelijaa enemmän kuin alun perin suunniteltiin. Tämä mahdollistaa ennakoitua useammalle hakijalle opiskelupaikan myös valintakokeiden kautta.

kirjoittaja on Tampereen yliopiston koulutusvararehtori