Kolumni Politiikkakansan päivitys – "Sen myös on oppinut huomaamaan, että asiat voidaan sopia"

SDP:n ja Keskustapuolueen puoluekokousajankohdat jouduttiin muuttamaan koronaviruksen takia. SDP:lle piti jo kesäkuussa valita uusi puheenjohtaja Antti Rinteen tilalle. Varsin varma valinta on Sanna Marin, se tamperelainen. Jos toisin tapahtuisi, se olisi varsinainen ihme.

Keskustalla on miettimistä myös elokuulle asti, halutaanko Katri Kulmunin jatkavan vai etsitäänkö Katrin jatkohaluista huolimatta hänelle vastaehdokas ja ovatko P. Väyrysen salaliittoteoriat totta vai tarua.

Nuo ongelmat ovat koko puoluetta koskevia. Myös alueellisesti on mietinnän vaihe. Kunnallisvaalit pidetään vajaan vuoden kuluttua. Menestykseen vaikuttaa, ovatko rivit ojennuksessa, rinta rinnan astumassa. Jos ovat, ongelmia ei ole. Tietysti ehdokasasettelulla on merkitystä. Mitä kattavampi se on ja mitä tunnetumpia ehdokkaat ovat, sitä parempi tulos on odotettavissa.

Luonnollisesti myös puolueiden sisällä on näkemys- ja linjaeroja. Ne jopa rikastuttavat ideologista keskustelua, luovat ulkoista ilmettä. Tiukka yksniittisyys ei houkuttele suomalaisia. Sen historia on osoittanut, ja puolueet sen havainneet.

Henkilökemiat näyttelevät ihmissuhteissa merkittävää osaa. Puolueiden sisällä se on ongelma, olkoon esimerkkeinä epäilyistä ikä, luovuus, valmius, suvaitsevaisuus, joskus jopa ulkonäkö ja etninen tausta temperamentteineen. Savolainen sutjakkuus, hämäläinen hitaus ja pohjalaanen ittepäisyys luovat sopivia stereotypioita suomalaisluonteiden erilaisuudesta.

Noista kaikista voi saada helposti kiistoja ja kinoja aikaiseksi etenkin, jos suvaitsevuus puuttuu. Kinastelu ja riidat saavat suhteettomat mittasuhteet, häiritsevät yhteisten tavoitteiden saavuttamista ja pahimmillaan ovat syvästi loukkaavia.

Sen myös on oppinut huomaamaan, että asiat voidaan sopia.

Politiikassa pitkään mukana olleena tiedän tällaisia vaiheita olleen ja ne ovat mahdollisia edelleen. Sen myös on oppinut huomaamaan, että asiat voidaan sopia.

Jos nyt on tällainen tilanne, syytä on kokeilla ratkaisua, kun tai jos kyetään kasvotusten keskustelemaan. Se takaa puolueessa kuin puolueessa menestymisen edellytykset noin 11 kuukauden kuluttua pidettävissä kunnallisvaaleissa. Ei oteta oppia perussuomalaisista.

kirjoittaja on kunnallisneuvos ja pitkän linjan tamperelainen kuntapoliitikko (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut