Kolumni: Emme saa astua yksinkertaisten ratkaisujen ansaan – "Onko pakko siis paras ratkaisu?"

Anna-Kaisa Ikonen

Poikkeuksellisina aikoina on pystyttävä tekemään ratkaisuja tulevaisuuteen katsoen ja kokonaiskuva hahmottaen. Koronakriisin vaikutusten mittakaavaa kuvaa, että miljoonien sijaan puhumme nyt miljardeista ja vuosien sijaan vuosikymmenistä. Se saa helposti pienemmän mittakaavan toimet näyttämään vähämerkityksisiltä. Sitä ne eivät ole.

Juuri nyt tarvitsemme talouden elvytystä ja uudistuksia, jotka edistävät välittömästi ihmisten hyvinvointia. Ensiarvoisen tärkeää on myös varmistaa yritysten toimintaedellytykset ja tehdä rohkeita työllisyystoimia, jotta pystymme huolehtimaan palveluiden rahoituksesta.

Erityisen tarkkaan on arvioitava uudistusten vaikuttavuutta, sillä resurssit ovat rajalliset. Sen sijaan, että historiallisen suuresta velanotosta sokeutuneena ajetaan väkisin läpi mm. valtavan kallista oppivelvollisuuden pidentämistä, tulee eurot kohdentaa vaikuttavammin.

Joka vuosi peruskoulusta valmistuu 6000 nuorta ilman riittävää lukutaitoa ja eväitä toisella asteella pärjäämiseen. Onko pakko siis paras ratkaisu, joka suomalaisella yhteiskunnalla on nuorillemme tarjota?

Sen sijaan, että pitkitämme esimerkiksi oppimisvaikeuksista kärsivien nuorten ahdinkoa pakon keinoin, voimme kohdentaa nämä miljoonat suoraan nuorten kokonaisvaltaiseen tukemiseen, opinto-ohjaukseen ja koulutuksen laatuun. Varhainen tuki ja perusopetuksen vahvistaminen edistävät toisen asteen tutkinnon saavuttamista paremmin kuin oppivelvollisuusiän nosto.

Vastaavasti voidaan kysyä, onko nyt oikea hetki edetä sote-uudistuksessa jälleen massiivinen hallinnonuudistus edellä vai voisiko voimavarat aiemmista yrityksistä viisastuneena keskittää toimiin, joilla hoitoon pääsyä nopeutetaan välittömästi, ja tukea muutenkin etenemistä Pirkanmaalla jo tehdyn hyvän valmistelutyön pohjalta ilman uusia hallinto- ja verotustasoja.

Onko pakko siis paras ratkaisu?

Tehottomat hallintohimmelit ja mekaaniset uudistukset eivät ratkaise monimutkaisia ongelmia ja luo kestävää siltaa yli vaikeiden aikojen. Emme saa astua yksinkertaisten ratkaisujen ansaan, jossa rahaa on helppo jakaa, vaan jokainen uudistus ja päätös on tehtävä ihminen ja vaikuttavuus edellä.

Hyvää juhannusta ja kesää.

kirjoittaja on kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.