Pääkirjoitus: 162009 muistetaan – "Ehti nousta lähes yhtä maagiseksi numerosarjaksi kuin 543210"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Reilun kahden kuukauden koronakevään jälkeen ravintolasalit ovat nyt olleet auki kymmenen päivää. Vilinää on riittänyt. Rajoitusten puitteissa, toki.

Ravintoloihin on kaivattu. Tämän kertoi myös Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestys, jossa äänestäjien määrä nousi lähes ennätyksellisen viime vuoden tasolle, vaikka paikat olivat ruuan noutoa ja kuljetusta lukuun ottamatta koko äänestysajan kiinni. Ainakaan suosikkipaikkoja ei ole todellakaan unohdettu.

Maanantaille sattunut 1. kesäkuuta oli monella tapaa erityinen päivä. Joillekin 162009 ehti nousta lähes yhtä maagiseksi numerosarjaksi kuin 543210. Kieltolaki kesti 13 vuotta ja koronakevät reilut kaksi kuukautta. Silti sekin jää monelle mieleen kiikkustuoliin saakka.

Ennen kaikkea kaksi kuukautta näyttivät sen, minkälainen arvo kahviloilla ja ravintoloilla on sekä arjen että siitä irrottautumisen kannalta. Suomalaisessa kulutuskulttuurissa palveluiden hankkiminen on ollut hierarkiassa perinteisesti kaukana omavaraisuuden alapuolella. Tämä on näkynyt myös ulkona syömisen vähäisemmässä suosiossa moneen muuhun eurooppalaiseen maahan verrattuna. Voi olla, että tässäkin tapahtui kahdessa kuukaudessa muutos. Asiat löytävät arvonsa ja merkityksensä, kun niistä joutuu luopumaan – edes vähäksi aikaa.

Merkkejä muutoksista on näkynyt myös alan sisällä. Kovaa kilpailulla ravintola-alalla vinkit korona-ajan liiketoimintaideoista kiersivät yrittäjältä toiselle. Poikkeustilaa selätettiin porukalla. Kilpailun merkitystä kehityksen veturina ei saa aliarvioida, mutta yhteistyölläkin voidaan saada paljon aikaan. Tämä voisi koitua myös koko tamperelaisen ravintolakulttuurin ja -liiketoiminnan hyödyksi. Tampereella elätellään edelleenkin toiveita, että kotimaan automatkailuun painottuvasta matkailukesästä voi tulla hyvä. Ravintolat voivat olla siinä tänä vuonna jopa normaalia suuremmassa roolissa, kun tapahtumakirjosta ei ole veturiksi.

Nyt kannattaisi pitää ääntä ravintolakaupunki Tampereesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu