Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Älä vaikene rasismista – "Vaikeneminen ei ole rasismin vastustamista"

Musta henkilö menehtyy Yhdysvalloissa poliisien käsiin kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin kuin valkoinen. Poliisit käyttävät liiallista väkivaltaa usein ja erityisesti värillisissä perheissä varoitetaan lapsia poliiseista.

Osavaltioissa, joissa musta henkilö tapetaan poliisin toimesta, esiintyy mustien keskuudessa tavallista enemmän henkistä pahoinvointia, stressiä ja mielenterveysongelmia.

Kuoleman varjo on pitkä, se ulottuu koko yhteisöön.

Mustat ja värilliset tarvitsevat tuekseen valtaväestön. Muuten asiat eivät muutu. Mitä voimme tehdä rasismin vastaisessa kamppailussa? Tietoisuus asioista on ensimmäinen askel, mutta se on riittämätön. Tarvitaan aktiivisia rasismin vastaisia tekoja. Näitä ovat luonnollisesti viharikosten vastustaminen, vihapuheeseen puuttuminen, rasististen sanojen tuomitseminen, häirintään ja väkivaltaan puuttuminen, mutta nekään eivät yksinään riitä.

On tunnistettava myös muu rasismi ja toimittava usealla tasolla. Ennakkoluuloja on vähennettävä. Amerikassa soitetaan poliisit herkemmin mustien ihmisten perään. Valkoiset myös vaikenevat. Vaikeneminen ei ole rasismin vastustamista. Se on sen hiljaista hyväksymistä.

Työelämä ja palkkaus ovat keskeisiä asioita, joissa suositaan herkemmin valkoisia ja kantaväestöä. ”Älä syytä minua, minä en ole rasisti” -tyyppinen ajattelu ja itsensä ulkoistaminen ihmisoikeusasioista ei myöskään ole rasismin vastustamista.

Hyvät aikeet eivät riitä. Tarvitsemme toimintaa.

Jokaiselta voi edellyttää enemmän.

Rasistiset vitsit ja valkoisten rooli ”pelastajina” ovat väärää ajattelua. Yhteiskuntamme rakenteissa on paljon rasismia, jota ei tunnisteta. Asiantuntijoiksi kutsutaan enemmän valkoisia ja monet värilliset jätetään kokemusten kanssa yksin. On rankkaa olla ainoa musta huoneessa.

Asetu siis tukemaan värillistä ihmistä aina kun mahdollista. Kysy, älä oleta.

Jokaisella on erilaisia toiveita ja ajatuksia siitä, miten haluaa tulla kohdatuksi. Tarvitsemme eri näköisiä ja taustaisia ihmisiä esille yhteiskunnan kaikille tasoille, johtajiksi ja tekijöiksi.

Hyvät aikeet eivät riitä, tarvitsemme jokaiselta aktiivista toimintaa.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sin.).