Pakina: Uljas uusi Suomalaisluokitus

Ismo Sajakorpi

Oikeuden päätös oli julkinen ja se televisioitiin koko maahan. Tuomion julisti päätuomari, enkelikasvoinen, 35-vuotias nainen, joka tapansa mukaan oli vetänyt sirosääriinsä mustat sukkahousut.

Rikosnimikkeenä oli korkea ikä, olimme jo eläkeläisiä ja yhteiskunnalle pelkkä rasite.

Syyttäjän, THL:n professorin mukaan olisimme uhka terveydenhoidon kapasiteetille jos veisimme tehohoitopaikan kunnon veronmaksajilta. Meidät tuomittiin eristettäväksi epämääräiseksi ajaksi.

Kun telkkarissa asiantuntijat pohtivat, kannattiko senioreja enää viedä kalliiseen tehohoitoon ja pelastaa jäljellä oleva pätkä elämää, ymmärsin, että minut oli tuomittu kotini kultaiseen häkkiin loppuelämäkseni. Tämä oli järkytys ja epätoivoisena kiipesin jo Pyynikin näkötornin avotasanteelle.

Päätin kuitenkin tarkistaa, millaiset mahdollisuudet minulla oli välttää tappavan pandemiaviruksen tuoma kurja kuolema, jos karkaisin vankeudesta saapastelemaan Hämeenkadun ihmisvilinään.

Vaikka paikallislehti päivittäin kertoi pandemiauhrien määrän, se ei minua auttanut, sillä asiantuntijat paljastivat, etteivät tiedä, miksi tauti tappaa yhdet, kun toiset eivät edes huomaa olevansa viruksen kantajia.

Rikosnimikkeenä oli korkea ikä.

Tajusin, että virustutkijoiden pitäisi ottaa huomioon suomalaisten fyysiset ja psyykiset eroavaisuudet. Pelkkä ikä tai sukupuoli ovat liian yksinkertaisia lähtökohtia kehittää yleisrokote tai täsmälääkitys.

Monen unettoman yön jälkeen sain luotua suomalaisista alustavan luokituksen virustutkimusten pohjaksi. Annan sen nyt kaikkien terveydestä kiinnostuneiden tahojen vapaaseen käyttöön. Olkaa hyvät!

aitosuomalainen: geneettinen mahdottomuus

epäsuomalainen: small talkkia puhuva, humaani kasvissyöjä-humoristi

kaappisuomalainen: Venäjällä asuva suomensukuinen

kantasuomalainen: ylipainoinen, humalalainen nakkikioskitappelija

muinaissuomalainen: yli 65 vuotias

nuorsuomalainen: alle 17 vuotias, nettiaddikti nuuskan suurkuluttaja

nykysuomalainen: maailman parhaa koululaitoksen käynyt lasku- ja lukutaidoton

ulkosuomalainen: eronnut mies, roskisdyykkari tai Portugalin eläkeläismiljonääri

umpisuomalainen: Kossu-juntti kansanedustaja, omistaa sahan mutta asuu saunassa

varsinaissuomalainen: Manun, Iken, Orpon, Matin ja Tepon, Lolan, Casagranden tutut sekä Turun Mafian jäsenet

kirjoittaja on tamperelainen paluumuuttaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 7. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.