Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?

Lauri Lyly

Korona on muuttanut koko Suomen taloustilanteen täysin. Palvelut, tapahtumat ja kotimainen kulutus ovat laskeneet yhtäaikaisesti. Pelkästään Pirkanmaalla joka kuudes on huhtikuussa ollut työttömänä tai lomautettuna. Tampereellakin lomautettujen määrä kaksikymmentäkertaistui.

Talouskriisistä on tulossa pitkä. Vaikutukset ovat hyvin kauaskantoisia ja koskettavat lähes jokaista. Kuntatalous oli vaikeuksissa jo ennen koronaa.

Haastetta lisää, että moni osaava, tunnollinen ja julkista palvelua työkseen tekevistä eläköityy lähivuosina.

Palvelutarve tekeville käsille kasvaa, entisestään. Pelkona on, että yksityisen ja julkisen sektorin erot työehdoissa ja olosuhteissa näkyvät myös rekrytoinneissa.

Kaiken keskellä näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa kunta-alalla neuvoteltiin yli 420 000 suomalaisen palkoista, lomista ja monista muista työehdoista. Iso kiitos kuuluu niin kuntatyönantajalle kuin palkansaajapuolen liittojen neuvottelijoille ja päättäjille.

Neuvottelukevät on ollut historiallinen. Työtaistelu- ja painostustoimia ei juurikaan ollut. Palkankorotuksissa noudatettiin teollisuusuuden vientialojen synnyttämää yleistä linjaa.

Meidän kotimme on rakennettu vuoropuhelulla.

Sopimus tuo kuntasektorille ennustettavuutta talouden sumuiseen ympäristöön.

Tämä on suomalaisen yhteiskunnan vahvuus: yksituumaisuus ja sopiminen.

Meidän kotimme on rakennettu vuoropuhelulla ja neuvottelemalla.

Aitoa vuoropuhelua toivon lähiviikkoinakin, kun kuntatalouden tukipaketteja viimeistellään ja sote-uudistuksen sisältö saapuu lausuntokierrokselle.

Suurissa kaupungeissa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa, on valmius tehdä investointeja, joilla työllistetään, uudistetaan ja tuetaan elinkeinoelämän elpymistä.

Suurten kaupunkien matkailu-, ravintola- ja kongressitoiminta luovat elinvoimaa. Juuri näitä aloja koronakriisi on kurittanut pahasti.

Suuret kaupungit ovat vaatineet, että kuntatalouden tukipaketti sekä ensi vuoden talousarviovalmistelu huomioivat kuntien elvytystoimet ja merkittävällä osuudella kuntien menettämät verotulot.

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 7. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.