Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kenelle kolikot kilisevät?

Korona on muuttanut koko Suomen taloustilanteen täysin. Palvelut, tapahtumat ja kotimainen kulutus ovat laskeneet yhtäaikaisesti. Pelkästään Pirkanmaalla joka kuudes on huhtikuussa ollut työttömänä tai lomautettuna. Tampereellakin lomautettujen määrä kaksikymmentäkertaistui.

Talouskriisistä on tulossa pitkä. Vaikutukset ovat hyvin kauaskantoisia ja koskettavat lähes jokaista. Kuntatalous oli vaikeuksissa jo ennen koronaa.

Haastetta lisää, että moni osaava, tunnollinen ja julkista palvelua työkseen tekevistä eläköityy lähivuosina.

Palvelutarve tekeville käsille kasvaa, entisestään. Pelkona on, että yksityisen ja julkisen sektorin erot työehdoissa ja olosuhteissa näkyvät myös rekrytoinneissa.

Kaiken keskellä näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa kunta-alalla neuvoteltiin yli 420 000 suomalaisen palkoista, lomista ja monista muista työehdoista. Iso kiitos kuuluu niin kuntatyönantajalle kuin palkansaajapuolen liittojen neuvottelijoille ja päättäjille.

Neuvottelukevät on ollut historiallinen. Työtaistelu- ja painostustoimia ei juurikaan ollut. Palkankorotuksissa noudatettiin teollisuusuuden vientialojen synnyttämää yleistä linjaa.

Meidän kotimme on rakennettu vuoropuhelulla.

Sopimus tuo kuntasektorille ennustettavuutta talouden sumuiseen ympäristöön.

Tämä on suomalaisen yhteiskunnan vahvuus: yksituumaisuus ja sopiminen.

Meidän kotimme on rakennettu vuoropuhelulla ja neuvottelemalla.

Aitoa vuoropuhelua toivon lähiviikkoinakin, kun kuntatalouden tukipaketteja viimeistellään ja sote-uudistuksen sisältö saapuu lausuntokierrokselle.

Suurissa kaupungeissa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa, on valmius tehdä investointeja, joilla työllistetään, uudistetaan ja tuetaan elinkeinoelämän elpymistä.

Suurten kaupunkien matkailu-, ravintola- ja kongressitoiminta luovat elinvoimaa. Juuri näitä aloja koronakriisi on kurittanut pahasti.

Suuret kaupungit ovat vaatineet, että kuntatalouden tukipaketti sekä ensi vuoden talousarviovalmistelu huomioivat kuntien elvytystoimet ja merkittävällä osuudella kuntien menettämät verotulot.

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.).