Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus

Tampereen turvakodeissa on ollut tänä keväänä huomattavasti normaalia hiljaisempaa. Täyttöaste on ollut jopa 40 prosenttia viime vuotta alhaisempi. Valitettavasti kyse tuskin on siitä, että korona-aika olisi vähentänyt perheväkivaltaa, päinvastoin.

Tampereen ensi- ja turvakodissa epäillään, että kynnys ottaa yhteyttä turvakotiin on korona-aikana noussut. Syitä tähän voi vain arvailla.

Koronapelko on hiljentänyt katuja ja kaupunkia. Jatkuva neljän seinän sisällä oleminen ja saman naaman tuijottaminen kuitenkin helposti kiristää hermoja hyvässäkin parisuhteessa.

Tämän päivän parisuhdeväkivalta ei ole sitä, että isä ajaa humalapäissään vaimon ja lapset kirveen kanssa hankeen. Väkivalta on helposti hienovaraisempaa ja huomaamattomampaa. Henkinen väkivalta ei näy mustelmina.

Korona-aika on näkynyt myös poliisin tilastoissa lisääntyneinä kotihälytyksinä. Suoria yhtäläisyysmerkkejä ei kuitenkaan voi vetää perheväkivallan ja kotihälytysten välille, sillä hälytystehtäviin lasketaan myös häiritsevän metelin aiheuttama tehtävä. Ja meteliä on tainnut tänä keväänä riittää. Kun kotona ovat niin aikuiset kuin lapsetkin, ääntä syntyy väistämättä sellaisiinkin aikoihin päivästä, jolloin normaalisti olisi hiljaista, kun kaikki ovat töissä tai koulussa. Ilmastointikanavat kantavat äänet uusissakin kerrostaloissa varsin hyvin, vaikka seinät eristäisivät ääntä. Meilläkin on tänä keväänä kuunneltu, kuinka yläkerran naapurit harjoittavat hieman äänekkäämpää lempeä.

Kun koronarajoituksia on purettu, sen on nähnyt Tampereen katukuvassa. Maanantaina, kun ravintolatkin saivat avata ovensa, lounastajat täyttivät terasseja jo päivällä. Ulos on kaivattu ja säätkin ovat suosineet. Sää onkin se, jonka varaan moni yrittäjä joutuu tänä kesänä laskemaan. Sormet ristissä odotetaan, että terassikelit jatkuvat.

Riina Haapala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 7. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.