Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus

Tampereen turvakodeissa on ollut tänä keväänä huomattavasti normaalia hiljaisempaa. Täyttöaste on ollut jopa 40 prosenttia viime vuotta alhaisempi. Valitettavasti kyse tuskin on siitä, että korona-aika olisi vähentänyt perheväkivaltaa, päinvastoin.

Tampereen ensi- ja turvakodissa epäillään, että kynnys ottaa yhteyttä turvakotiin on korona-aikana noussut. Syitä tähän voi vain arvailla.

Koronapelko on hiljentänyt katuja ja kaupunkia. Jatkuva neljän seinän sisällä oleminen ja saman naaman tuijottaminen kuitenkin helposti kiristää hermoja hyvässäkin parisuhteessa.

Tämän päivän parisuhdeväkivalta ei ole sitä, että isä ajaa humalapäissään vaimon ja lapset kirveen kanssa hankeen. Väkivalta on helposti hienovaraisempaa ja huomaamattomampaa. Henkinen väkivalta ei näy mustelmina.

Korona-aika on näkynyt myös poliisin tilastoissa lisääntyneinä kotihälytyksinä. Suoria yhtäläisyysmerkkejä ei kuitenkaan voi vetää perheväkivallan ja kotihälytysten välille, sillä hälytystehtäviin lasketaan myös häiritsevän metelin aiheuttama tehtävä. Ja meteliä on tainnut tänä keväänä riittää. Kun kotona ovat niin aikuiset kuin lapsetkin, ääntä syntyy väistämättä sellaisiinkin aikoihin päivästä, jolloin normaalisti olisi hiljaista, kun kaikki ovat töissä tai koulussa. Ilmastointikanavat kantavat äänet uusissakin kerrostaloissa varsin hyvin, vaikka seinät eristäisivät ääntä. Meilläkin on tänä keväänä kuunneltu, kuinka yläkerran naapurit harjoittavat hieman äänekkäämpää lempeä.

Kun koronarajoituksia on purettu, sen on nähnyt Tampereen katukuvassa. Maanantaina, kun ravintolatkin saivat avata ovensa, lounastajat täyttivät terasseja jo päivällä. Ulos on kaivattu ja säätkin ovat suosineet. Sää onkin se, jonka varaan moni yrittäjä joutuu tänä kesänä laskemaan. Sormet ristissä odotetaan, että terassikelit jatkuvat.

Riina Haapala

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.