Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liikenneyhteydet kuntoon

Toimivat liikenneyhteydet ja saavutettavuus ovat elinvoimalle ja kilpailukyvylle kriittisiä. Niillä on suuri merkitys myös koronakriisistä nousemisessa ja arkisessa elämässämme.

Nyt on viimein vietävä kaupunkiseutumme maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat MAL-sopimusneuvottelut maaliin, sillä monet hankkeet kaupunkiseuduilla ovat odottavassa tilassa, kunnes valtion sitoutuminen varmistuu. Kun koronakriisistä nousemiseksi haetaan välineitä elvytykseen, MAL-sopimuksessa sellaisista on helppo sopia kaupunkiseudun kanssa konkreettisella tasolla.

Sopimuksessa on varmistettava valtion osallistuminen ratikan seuraaviinkin vaiheisiin 30 prosentin rahoitusosuudella, lähijunapilottien jatko sekä akuutisti lisäkaista Vaitinaron risteykseen, joka on muodostanut pahan pullonkaulan Rantaväylän liikenteelle länteen. Samoin kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita on yhä kehitettävä kaupunkiseudulla.

Alueemme saavutettavuuden osalta olemme vaikuttaneet alueen toimijoiden kanssa siihen, että nopeaa junayhteyttä viedään päämäärätietoisesti eteenpäin ja että valtateille 3, 9 ja 12 on saatava parannuksia. Osa niistä on jo nytkähtänytkin eteenpäin.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt lentokenttämme, jolta koronakriisi on karkottanut lennot kesäksi. Tilanteessa, jossa lentoliikenne uhkaa pysähtyä monessa maakunnassa kokonaan, on aika havahtua siihen, ettei oma kenttä ole itsestäänselvyys. Vaikka painopiste on viime aikoina ollut nopeissa raiteissa ja valtatieverkossa, ei lentokenttää saa unohtaa. Toimivat lentoyhteydet ovat äärimmäisen tärkeitä kaupunkimme ja maakuntamme teollisuudelle, elinkeinoelämälle, tutkimusorganisaatioille, tapahtumille ja matkailijoille. Lentoliikenne tuo välillisesti vaurautta ja työllistää ihmisiä. Lisäksi lentämistäkin voidaan kehittää päästöttömään suuntaan.

Paitsi että edistämme näitä liikennehankkeita juuri nyt MAL-sopimuksessa ja vaikuttamalla valtion budjettiin, on katsottava pidemmälle. Olen jäsenenä parlamentaarisessa liikennejärjestelmäsuunnitelman ohjausryhmässä, jossa linjataan koko Suomen liikenteen kehittämistä seuraavaksi 12 vuodeksi. Se on tärkeä vaikuttamisen paikka, jossa olemme asettaneet tavoitteeksi parantaa liikenteellistä saavutettavuutta, tehokkuutta ja kestävyyttä.

Olennaista on liikenteen hahmottaminen kokonaisuutena. Liian usein asetamme eri liikennemuodot tai kehittämistarpeet vastakkain, kun pitäisi nähdä niiden muodostamien matkaketjujen kokonaisuus. Otetaan tavoitteeksi liikkumisen sujuvuus kulkumuodosta riippumatta!

Anna-Kaisa Ikonen (kok.)

Kansanedustaja

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja