Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Maltti on valttia

Maanantai, 1. päivä kesäkuuta. Se merkitään aikakirjoihin päivänä, jolloin koronavirus ei ole käytännössä mitenkään voitettu – mutta tilanne ainakin vahvasti siltä monista tuntuu.

Sen huomaa vaikkapa sosiaalisesta mediasta: parhaimmillaan viikkokausien ajan terassireissua suunnitelleet kuopivat maata jo siihen tahtiin, että lopputulos vähän hirvittääkin.

Koululaiset pääsevät kesäkuun alussa tietenkin kesälaitumille – heti YouTubesta katsotun kevätjuhlan päätteeksi – mutta siinä ei vuonna 2020 ole todellakaan vielä kaikki. Sonnit pääsevät viimein laitumelle: tanner tömisee, mutta aitaa ei toivottavasti kaadu.

Jotkut lähtivät laitumelle etuajassa. Tamperelainen uutisoi 20.5. siitä, miten poliisi on joutunut puuttumaan salakapakkatoimintaan jopa Tampereen keskustassa. Sopii miettiä, kannattaako muutaman päivän odotuksen takia enää lähteä riskeeraamaan omaa elinkeinoaan.

Korona-aika on huolestuttanut ihmisiä terveyteen liittyvien kysymyksien lisäksi myös monella muullakin tavalla. Historiallisen poikkeusajan keskellä myös se on aiheuttanut huolta, miten politiikka on kadonnut politiikasta. Tällä on tarkoitettu esimerkiksi sitä, miten valtakunnallisella tasolla oppositio on joutunut pitämään kielen keskellä suuta asioita kommentoidessaan ja hallituspuolueita haastaessaan.

Huolissaan ei välttämättä enää pidä olla, jos on seuraillut keskusteluja meillä ja muualla. Jokainen, joka on käynyt viime viikkoina vilaisemassa Facebookin Tampereen kuntapolitiikka -ryhmää voi varmasti asian vahvistaa: tuttu vääntö ja kääntö siitä ja tästä asiasta alkaa hiljalleen olla tavallisten, arkisten aikojen tasoa.

Yksi vinkki on edelleen ajankohtainen. Poikkeusaika ei nimittäin vielä ole ohi. Koronapandemian leviäminen vaikuttaisi puhtaasti numeroiden perusteella hidastuneen vaikkapa Pirkanmaalla hyvinkin merkittävästi, mutta mistään syystä ahon laitaa ei kannata vielä ainakaan tässä vaiheessa kesää kulkea ilman paitaa.

Siispä: maltti on valttia.

pekka.ruissalo@tamperelainen.fi

Toimittaja