Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Poikkeusolot vaativat suunnanmuutosta

Suomessa on valmiuslain tarkoittamat poikkeusolot. Koronapandemia tuo isoja haasteita talouteen. Suomen talous voi supistua jopa 13 prosenttia.

Tampereen kaupungin talous on jo valmiiksi erittäin surkea. Enää ei ole varaa kustantaa pormestarikoalitioiden kalliita hankkeita. Koalition yhtenäisyyden ostamiseksi puolueille sovitut etuudet, projektit ja investoinnit pitää asettaa julkisen arvioinnin kohteeksi. Ihmisten terveys ja selviytyminen pitää mennä niiden edelle.

Säästöt ja alibudjetointi ovat rapauttaneet palvelut. Maksut on jo nostettu tappiinsa. Veronkorotukset eivät tule enää kyseeseen. Tampereen on siirryttävä vuosia jatkuneista palveluihin kohdistuneista säästöistä talouden tasapainottamiseen.

Vastuu terveydenhuollon järjestämisestä on kunnilla. Tampereen on noudatettava valtion huomautuksia ja kehotuksia lastensuojelussa, kiireettömään hoitoon pääsyssä ja vammaispalveluissa. Kotihoitoon on lisättävä niin paljon uusia resursseja, että se siirtyy pois valtion valvonnasta. On kannettava riskiryhmien osalta vastuu koronapandemian rajoittamisessa. Tartuntaketjuja on seurattava, eristettävä ja hoidon avulla katkaistava viruksen leviäminen.

Tampereen talouden painopiste on siirrettävä suuruudenhulluista investoinneista asukkaiden peruspalveluihin. Kustannuksien kattamiseksi kaikista sellaisista hankkeista pitää luopua, jotka eivät tue kaupungin lakisääteisiä tehtäviä.

Tälle vuodelle suunnitellut yli puolen miljardin investoinnit on asetettava investointikaton alle. Hankkeet on priorisoitava, vain oikeasti tarpeelliset voidaan toteuttaa. Tässä tilanteessa pitää arvioida myös jo tehtyjä päätöksiä.

Talouden painopiste on siirrettävä peruspalveluihin.

Esimerkki järjettömästä rahankäytöstä on tavara-aseman siirtäminen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi rahoituksen helmikuussa. Hankkeen 10 miljoonaa on käytettävä palveluihin.

Tein valtuustoaloitteen sekä vetoomuksen, että Tampere luopuisi tavara-aseman siirrosta ja uudelleenrakentamisesta. On arvioitava uudestaan myös hiilineutraali kaupunki 2030 -tavoite ja yleensäkin kaikki normaalia elämistä sekä yrittämistä vaikeuttavat päätökset. Nyt viimeistään asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu.