Kolumni: Poikkeusolot vaativat suunnanmuutosta

Aarne Raevaara

Suomessa on valmiuslain tarkoittamat poikkeusolot. Koronapandemia tuo isoja haasteita talouteen. Suomen talous voi supistua jopa 13 prosenttia.

Tampereen kaupungin talous on jo valmiiksi erittäin surkea. Enää ei ole varaa kustantaa pormestarikoalitioiden kalliita hankkeita. Koalition yhtenäisyyden ostamiseksi puolueille sovitut etuudet, projektit ja investoinnit pitää asettaa julkisen arvioinnin kohteeksi. Ihmisten terveys ja selviytyminen pitää mennä niiden edelle.

Säästöt ja alibudjetointi ovat rapauttaneet palvelut. Maksut on jo nostettu tappiinsa. Veronkorotukset eivät tule enää kyseeseen. Tampereen on siirryttävä vuosia jatkuneista palveluihin kohdistuneista säästöistä talouden tasapainottamiseen.

Vastuu terveydenhuollon järjestämisestä on kunnilla. Tampereen on noudatettava valtion huomautuksia ja kehotuksia lastensuojelussa, kiireettömään hoitoon pääsyssä ja vammaispalveluissa. Kotihoitoon on lisättävä niin paljon uusia resursseja, että se siirtyy pois valtion valvonnasta. On kannettava riskiryhmien osalta vastuu koronapandemian rajoittamisessa. Tartuntaketjuja on seurattava, eristettävä ja hoidon avulla katkaistava viruksen leviäminen.

Tampereen talouden painopiste on siirrettävä suuruudenhulluista investoinneista asukkaiden peruspalveluihin. Kustannuksien kattamiseksi kaikista sellaisista hankkeista pitää luopua, jotka eivät tue kaupungin lakisääteisiä tehtäviä.

Tälle vuodelle suunnitellut yli puolen miljardin investoinnit on asetettava investointikaton alle. Hankkeet on priorisoitava, vain oikeasti tarpeelliset voidaan toteuttaa. Tässä tilanteessa pitää arvioida myös jo tehtyjä päätöksiä.

Talouden painopiste on siirrettävä peruspalveluihin.

Esimerkki järjettömästä rahankäytöstä on tavara-aseman siirtäminen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi rahoituksen helmikuussa. Hankkeen 10 miljoonaa on käytettävä palveluihin.

Tein valtuustoaloitteen sekä vetoomuksen, että Tampere luopuisi tavara-aseman siirrosta ja uudelleenrakentamisesta. On arvioitava uudestaan myös hiilineutraali kaupunki 2030 -tavoite ja yleensäkin kaikki normaalia elämistä sekä yrittämistä vaikeuttavat päätökset. Nyt viimeistään asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.