Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni | Koronaa piikeistä kiinni

Kevät toi Koronan, Covid-19-pandemian, ja sen myötä monet rajoitukset ja uudet toimintatavat. Käsien huolellinen, usein toistuva pesu oli päässyt unohtumaan, hihaan yskimisessä oli parannettavaa ja parin metrin välimatkan pitäminen oli aivan uutta opeteltavaa.

Jos näitä on opittu, niin luku sinänsä on käsien kasvoilta pois pitäminen – pinttyneestä tavasta ei millään päästä eroon, kädet karkaavat kasvoihin tuon tuostakin.

Varsinainen vatkaaminen on maskien, suu-nenäsuojainten käytöstä. Kun käytännön järki, sairaanhoidon vuosikymmenten kokemus ja tutkimustuloksetkin osoittavat, että suu-nenäsuojilla on virusten, myös koronavirusten leviämistä vähentävä vaikutus ja kaukomaiden lisäksi myös monet Euroopan maat edellyttävät suu-nenäsuojien käyttöä julkisilla paikoilla, niin Suomen viranomaiset varovat ottamasta kantaa. Viimein alkavat selvittää…

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali-ja terveysministeriön touhua ihmetellessä tulee väkisinkin miettineeksi, halutaanko taudin kuitenkin leviävän laajemmalle vai mikä vetkuttelun takana oikeasti on.

Inhimillisesti, eettisesti ja myös kansantaloudellisesti ainut oikea, järkevä ja kestävä ratkaisu on Covid-19-pandemian tukahduttamiseen pyrkiminen. Siinä ovat onnistuneet muutkin maat ja meillekin se on mahdollista. Kuin härkää sarvista, otetaan Koronaa piikeistä kiinni ja painetaan tauti alas järkevästi toimien.

Suojatoimien lisäksi laajat testaukset, altistuneiden jäljitykset myös teknologiaa hyödyntäen ja eristykset, karanteenit sairastuneille ja altistuneille. Samalla voimme avata yhteiskuntaa! Pääsemme palaamaan normaaliin.

Pakon edessä olemme oppineet ja tarttuneet moneen uuteen.

Pakon edessä olemme oppineet ja tarttuneet moneen uuteen. Opit ja parhaat käytänteet on juurrutettava käytäntöön jatkossakin.

Talouden nousuun vaikuttaa paitsi maailman tilanne, valtakunnan ja paikallisen tason päättäjien linjaukset, myös jokaisen kansalaisen arjen päätökset. Jos sinä, minä ja kolme miljoonaa muuta kansalaista päätämme keskittyä hankkimaan vain kotimaista, kotimaisia tuotteita ja lähiyrittäjien palveluita, niin sillä varmasti on merkitystä myös taloudelle. Oletko mukana?

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kd.)