Kolumni: Koronaa piikeistä kiinni

Sari Tanus

Kevät toi Koronan, Covid-19-pandemian, ja sen myötä monet rajoitukset ja uudet toimintatavat. Käsien huolellinen, usein toistuva pesu oli päässyt unohtumaan, hihaan yskimisessä oli parannettavaa ja parin metrin välimatkan pitäminen oli aivan uutta opeteltavaa.

Jos näitä on opittu, niin luku sinänsä on käsien kasvoilta pois pitäminen – pinttyneestä tavasta ei millään päästä eroon, kädet karkaavat kasvoihin tuon tuostakin.

Varsinainen vatkaaminen on maskien, suu-nenäsuojainten käytöstä. Kun käytännön järki, sairaanhoidon vuosikymmenten kokemus ja tutkimustuloksetkin osoittavat, että suu-nenäsuojilla on virusten, myös koronavirusten leviämistä vähentävä vaikutus ja kaukomaiden lisäksi myös monet Euroopan maat edellyttävät suu-nenäsuojien käyttöä julkisilla paikoilla, niin Suomen viranomaiset varovat ottamasta kantaa. Viimein alkavat selvittää…

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali-ja terveysministeriön touhua ihmetellessä tulee väkisinkin miettineeksi, halutaanko taudin kuitenkin leviävän laajemmalle vai mikä vetkuttelun takana oikeasti on.

Inhimillisesti, eettisesti ja myös kansantaloudellisesti ainut oikea, järkevä ja kestävä ratkaisu on Covid-19-pandemian tukahduttamiseen pyrkiminen. Siinä ovat onnistuneet muutkin maat ja meillekin se on mahdollista. Kuin härkää sarvista, otetaan Koronaa piikeistä kiinni ja painetaan tauti alas järkevästi toimien.

Suojatoimien lisäksi laajat testaukset, altistuneiden jäljitykset myös teknologiaa hyödyntäen ja eristykset, karanteenit sairastuneille ja altistuneille. Samalla voimme avata yhteiskuntaa! Pääsemme palaamaan normaaliin.

Pakon edessä olemme oppineet ja tarttuneet moneen uuteen.

Pakon edessä olemme oppineet ja tarttuneet moneen uuteen. Opit ja parhaat käytänteet on juurrutettava käytäntöön jatkossakin.

Talouden nousuun vaikuttaa paitsi maailman tilanne, valtakunnan ja paikallisen tason päättäjien linjaukset, myös jokaisen kansalaisen arjen päätökset. Jos sinä, minä ja kolme miljoonaa muuta kansalaista päätämme keskittyä hankkimaan vain kotimaista, kotimaisia tuotteita ja lähiyrittäjien palveluita, niin sillä varmasti on merkitystä myös taloudelle. Oletko mukana?

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 11. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.