Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Tulevaisuutta rakentamaan viisaasti

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa olemme käsitelleet runsaasti koronakriisiin liittyviä toimia. Takana on kaksi lisätalousarviota, kolmas käsillä ja neljäs tulossa kesäkuun alussa.

Niillä on tuettu ihmisten toimeentuloa, työllisyyttä ja yrityksiä tässä ja nyt. Tulossa on mm. yleistuki yrityksille, jolla ehkäistäisiin akuutteja kassakriisejä. Verojaostoon saamme käsiteltäväksemme esityksen alkuvuonna maksettujen arvonlisäverojen takaisinlainaamisesta vaikeuksissa oleville yrityksille.

Tulossa on esityksiä tuesta kunnille palvelujen turvaamiseksi sekä talouden elvyttämiseksi rahoitusta investointeihin, hyvinä kohteina liikenne sekä asunto- ja korjausrakentaminen. Pirkanmaallakin kohteita löytyy – näiden puolesta teemme työtä.

Tampereen seudulla käynnissä ovat myös neuvottelut valtion kanssa maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevasta MAL-sopimuksesta. Tärkeää on mm. valtion lisääntyvä tuki kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen. Jo hallitusohjelmassa linjasimme, että käynnistysavustukset otetaan käyttöön myös esimerkiksi Tampereella, ei enää vain pääkaupunkiseudulla.Akuutteja toimia on siis tehty ja tehdään runsaasti. Syksyllä seuraa katseen siirtäminen kauemmas ja tulevien talouslinjojen tarkastelu. Tätä ajatellen mielenkiintoista luettavaa oli neljän talousviisaan paperi, jossa he esittivät näkemyksiään.

Tämä arvostettu joukkue – Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Roope Uusitalo – puhuu sen puolesta, että nyt on tärkeää elvyttää taloutta ja vaikka sopeutustarve koittaa, se voidaan tehdä pidemmällä aikajänteellä tulevan vuosikymmenen kuluessa. Tämä on iso periaate, joka mahdollistaa sen, ettemme toista edellisen laman virheitä. Jos nyt alkaisimme tehdä leikkauksia, tulisimme maksamaan siitä ison laskun tulevaisuudessa. On selvää, että kriisillä on isot ja vaikeat seuraukset myös talouden kannalta, ja tiessä eteenpäin kuoppia. Siksikin nyt on tehtävä viisaita valintoja tulevaisuutta rakennettaessa. Tarvitsemme huolenpitoa ihmisistä, toimia työllisyyden eteen, satsauksia koulutukseen ja viisaita tulevaisuusinvestointeja.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.).

Akuutteja toimia on tehty ja tehdään runsaasti.