Kolumni: Tulevaisuutta rakentamaan viisaasti

Pia Viitanen

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa olemme käsitelleet runsaasti koronakriisiin liittyviä toimia. Takana on kaksi lisätalousarviota, kolmas käsillä ja neljäs tulossa kesäkuun alussa.

Niillä on tuettu ihmisten toimeentuloa, työllisyyttä ja yrityksiä tässä ja nyt. Tulossa on mm. yleistuki yrityksille, jolla ehkäistäisiin akuutteja kassakriisejä. Verojaostoon saamme käsiteltäväksemme esityksen alkuvuonna maksettujen arvonlisäverojen takaisinlainaamisesta vaikeuksissa oleville yrityksille.

Tulossa on esityksiä tuesta kunnille palvelujen turvaamiseksi sekä talouden elvyttämiseksi rahoitusta investointeihin, hyvinä kohteina liikenne sekä asunto- ja korjausrakentaminen. Pirkanmaallakin kohteita löytyy – näiden puolesta teemme työtä.

Tampereen seudulla käynnissä ovat myös neuvottelut valtion kanssa maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevasta MAL-sopimuksesta. Tärkeää on mm. valtion lisääntyvä tuki kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen. Jo hallitusohjelmassa linjasimme, että käynnistysavustukset otetaan käyttöön myös esimerkiksi Tampereella, ei enää vain pääkaupunkiseudulla.Akuutteja toimia on siis tehty ja tehdään runsaasti. Syksyllä seuraa katseen siirtäminen kauemmas ja tulevien talouslinjojen tarkastelu. Tätä ajatellen mielenkiintoista luettavaa oli neljän talousviisaan paperi, jossa he esittivät näkemyksiään.

Tämä arvostettu joukkue – Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Roope Uusitalo – puhuu sen puolesta, että nyt on tärkeää elvyttää taloutta ja vaikka sopeutustarve koittaa, se voidaan tehdä pidemmällä aikajänteellä tulevan vuosikymmenen kuluessa. Tämä on iso periaate, joka mahdollistaa sen, ettemme toista edellisen laman virheitä. Jos nyt alkaisimme tehdä leikkauksia, tulisimme maksamaan siitä ison laskun tulevaisuudessa. On selvää, että kriisillä on isot ja vaikeat seuraukset myös talouden kannalta, ja tiessä eteenpäin kuoppia. Siksikin nyt on tehtävä viisaita valintoja tulevaisuutta rakennettaessa. Tarvitsemme huolenpitoa ihmisistä, toimia työllisyyden eteen, satsauksia koulutukseen ja viisaita tulevaisuusinvestointeja.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.).

Akuutteja toimia on tehty ja tehdään runsaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.