Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Asiat mittasuhteisiin

Maan hallitus on hakenut ratkaisuja siihen, miten suomalainen maa- ja metsätalous selviävät tulevasta satokaudesta, kun kausityöntekijöiden tulo ulkomailta loppui rajojen sulkeuduttua.

Viljelijöiden tilannetta helpottaakseen ja kotimaisen tuotannon turvaamiseksi hallitus on esittänyt, että Suomeen mahdollistetaan ukrainalaisten kausityöntekijöiden tulo. Samoin on haluttu helpottaa kausityöntekijöiden liikkumista, kun Schengen-aluetta jälleen avataan. Myös suomalaisia pyritään houkuttelemaan maatalouden töihin työttömyysturvan suojaosaa korottamalla ja liikkuvuusavustusta laajentamalla. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että työtön voisi tienata enemmän ilman, että ansiot vähentävät hänen työttömyysetuuksiaan.

Samalla hallitus esittää, että turvapaikanhakijoiden työnteon karenssi maatalouden kausitöissä poistetaan. Tämä ei perussuomalaisille sovi. He suosivat mieluummin joutenoloa kuin työntekoa. Hallitus puolestaan haluaa Suomessa olevat ja töihin kykenevät töihin.

Perussuomalaiset syyttävät hallitusta ideologisesta viherpesusta, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan sekoittamisesta sekä näpertelystä. Kuitenkin he itse sortuvat maahanmuuttopoliittiseen ideologiseen purkaukseen puuttumatta viljelijöiden todellisiin ongelmiin. Kyse on muutamista kymmenistä tai sadoista turvapaikanhakijoista.

Ensinnäkin maatalouden kannattavuus on heikko. Toiseksi, vaikka valtaosa Suomessa tuotetusta ruoasta ja luonnonvara-alan tehtävistä hoidetaan kotimaisella työvoimalla, vuosittain näissä töissä työskentelee noin 15 000 kausityöntekijää. Se on noin kuusi prosenttia suomalaistilojen työvoimasta.

Tunnelmat tiloilla ovat synkät. Moni joutuu vähentämään tuotantoaan. Myös ulkomaalaisiin työntekijöihin kohdistunut loanheitto on saanut monet viljelijät varuilleen.

Tunnelmat tiloilla ovat synkät.

Me keskustassa haluamme suunnata katseemme maatalouden kannattavuuden parantamiseen ja huoltovarmuuteen.

On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta Suomessa tuotettaisiin jatkossakin maailman puhtainta ruokaa.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kesk.)