Pääkirjoitus: Matkailukesän voittaja?

Pitkä viikonloppu Berliinissä, Lontoossa tai Roomassa. Viikko Malediiveillä, Marokossa tai Thaimaassa. Päivä tai pari Tallinnassa tai Tukholmassa. Himomatkaajan vuosi voi kuulostaa vaikka tältä.

Mitä jos se kuulostaisikin tältä? Pitkä viikonloppu Joensuussa, Lahdessa tai Tampereella. Viikko Savonlinnassa, Kajaanissa tai Sodankylässä. Päivä tai pari Helsingissä tai Turussa.

Koronakriisi on sulkenut rajat ja moni matkustelemaan tottunut joutuu ensimmäistä kertaa miettimään, että mitäs sitten. Lennot ovat olleet halpoja, joten pikapyrähdyksistä Eurooppaan on tullut uusi normaali. Ei toki kaikille, mutta suurin osa meistä on nähnyt vähintään kuvia Instagramissa tai kuunnellut tutun hehkutusta pitkistä viikonlopuista.

Nyt matkustelu ei ole suotavaa eikä mihinkään oikein pääsekään, vaikka Suomen kansalainen saisikin ylittää rajan ja palata kotiin milloin tahansa. Nyt joudutaan miettimään vaihtoehtoisia tapoja viettää lomaa. Ne, joilla on mökki, suuntaavat tietenkin sinne. Aika monella ei kuitenkaan ole ja vaihtoehtona on ollut mökin vuokraaminen. Mutta jos mökkielämän sijaan kaipaa kaupunkilomaa, pitää suunnata katseensa kotimaan kohteisiin.

Tampere voisi olla yksi niistä voittajista, kun tämän kesän matkailukohteita mietitään. Vaikka isot tapahtumat on peruttu, esimerkiksi museot ovat availemassa oviaan kesäkuun alussa. Jos tamperelaiset itse ovat jo turtuneet kansallismaisema Tammerkoskeen, ulkopaikkakuntalaisille se on edelleen nähtävyys. Tampere myös tunnetaan. Tampereelle halutaan muuttaa, joten miksipä täällä ei haluttaisi myös käydä.

Matkailukesän 2020 ennustaminen on kuitenkin vielä tässä vaiheessa mahdotonta. Kaikki riippuu siitä, miten koronaepidemia etenee ja uskaltavatko ihmiset liikkua edes lähikauppaansa, muista paikkakunnista puhumattakaan. Toisaalta, aina voi harrastaa superlähimatkailua. Tänä keväänä ulkoilu on ollut kenties suositumpaa kuin koskaan ja nuotiopaikoilla on istuttu turvaväleistä piittaamatta. Jos tuntuu siltä, että Tampere on jo nähty, voi kokeilla naapurikuntia ja päinvastoin.

Kommentoi