Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Päätöksiä kaivataan kotona asuvien ikäihmisten suhteen – "Omia lapsia ja lastenlapsia pitää voida tavata"

Nykyiset kiellot ja rajoitukset ovat kohtuuttomia ja täysin epäinhimillisiä ikäihmisille. Valtiovallan linjauksissa ei ole riittävästi mietitty seurauksia, eikä sitä, että myös poikkeusoloissa on tuettava heikommassa asemassa olevia. Tuntuu kuin omaishoidon piiriin kuuluvat ja yksinasuvat ikäihmiset olisi unohdettu niissä kokonaan.

Muutama ajatus on annettu laitoksissa asuville ikäihmisille, mutta entä kotona asuvat? Vaikka rivien välistä saattaisi saada sen kuvan, että omaa harkintaakin saa käyttää, sitä ei juurikaan käytetä, koska julkisuudessa ja asiakasohjauksessa ei ole annettu muuta kuvaa kuin pysyä kotona ja eristyksissä.

Tämän seurauksena useat omaishoitajat ovat uupumispisteessä ja moni yksinasuva ahdistuu, masentuu ja laitostuu kovaa vauhtia.

Raskaimpien palvelutarpeiden ennaltaehkäisy on unohdettu. Isoihin yksiköihin joutuminen tietäisi todennäköisesti huomattavasti suurempaa riskiä saada koronatartunta ja olisi muutenkin epätoivottava seuraus ja suuressa mittakaavassa katastrofi. Apua tarvitseville on tarjottava turvallisia palveluita pelkkien kieltojen ja etäpalvelujen sijaan ennenkuin on liian myöhäistä.

Oleellista on palveluihin liittyvien riskien minimointi, ei kaiken mahdollisen kieltäminen. Jotta vältytään monilta ikäviltä seurauksilta, ylemmältä taholta on tultava pikaisesti tietoa turvallisista palveluista, joihin saa tarpeen tullen mennä, jotta toimintakyky ja elämänilo säilyvät ja mahdollisimman moni pärjää jatkossakin kotona. Pelkkä puhelintuki, asiointiapu ja lasin takaa heiluttelu ei yksinkertaisesti kaikille riitä.

Turvallisia palveluita ovat ainakin pienet ja kodinomaiset palvelut kuten perhehoito, jossa hoitajat eivät vaihdu, sekä kaikki kahdenkeskiset palvelut. Lisäksi omia lapsia ja lastenlapsia pitää voida tavata, ellei ole painavaa syytä olla näin tekemättä.

Omia lapsia ja lastenlapsia pitää voida tavata.

Nopeita päätöksiä kaivataan päättäjiltä, kokonaisuuden huomioivia linjauksia asiakasohjaukselta sekä juttuja kasvokkain tapahtuvista ikäihmisten palveluista tiedotusvälineiltä. Lisäksi kaikilta muilta kaivataan ymmärrystä ja asettumista heikommassa asemassa olevien asemaan.

Katri Koskinen

Ikäihmisten päivätoimintakeskus Muistola

Teisko