Lukijalta: Päätöksiä kaivataan kotona asuvien ikäihmisten suhteen – "Omia lapsia ja lastenlapsia pitää voida tavata"

Nykyiset kiellot ja rajoitukset ovat kohtuuttomia ja täysin epäinhimillisiä ikäihmisille. Valtiovallan linjauksissa ei ole riittävästi mietitty seurauksia, eikä sitä, että myös poikkeusoloissa on tuettava heikommassa asemassa olevia. Tuntuu kuin omaishoidon piiriin kuuluvat ja yksinasuvat ikäihmiset olisi unohdettu niissä kokonaan.

Muutama ajatus on annettu laitoksissa asuville ikäihmisille, mutta entä kotona asuvat? Vaikka rivien välistä saattaisi saada sen kuvan, että omaa harkintaakin saa käyttää, sitä ei juurikaan käytetä, koska julkisuudessa ja asiakasohjauksessa ei ole annettu muuta kuvaa kuin pysyä kotona ja eristyksissä.

Tämän seurauksena useat omaishoitajat ovat uupumispisteessä ja moni yksinasuva ahdistuu, masentuu ja laitostuu kovaa vauhtia.

Raskaimpien palvelutarpeiden ennaltaehkäisy on unohdettu. Isoihin yksiköihin joutuminen tietäisi todennäköisesti huomattavasti suurempaa riskiä saada koronatartunta ja olisi muutenkin epätoivottava seuraus ja suuressa mittakaavassa katastrofi. Apua tarvitseville on tarjottava turvallisia palveluita pelkkien kieltojen ja etäpalvelujen sijaan ennenkuin on liian myöhäistä.

Oleellista on palveluihin liittyvien riskien minimointi, ei kaiken mahdollisen kieltäminen. Jotta vältytään monilta ikäviltä seurauksilta, ylemmältä taholta on tultava pikaisesti tietoa turvallisista palveluista, joihin saa tarpeen tullen mennä, jotta toimintakyky ja elämänilo säilyvät ja mahdollisimman moni pärjää jatkossakin kotona. Pelkkä puhelintuki, asiointiapu ja lasin takaa heiluttelu ei yksinkertaisesti kaikille riitä.

Turvallisia palveluita ovat ainakin pienet ja kodinomaiset palvelut kuten perhehoito, jossa hoitajat eivät vaihdu, sekä kaikki kahdenkeskiset palvelut. Lisäksi omia lapsia ja lastenlapsia pitää voida tavata, ellei ole painavaa syytä olla näin tekemättä.

Omia lapsia ja lastenlapsia pitää voida tavata.

Nopeita päätöksiä kaivataan päättäjiltä, kokonaisuuden huomioivia linjauksia asiakasohjaukselta sekä juttuja kasvokkain tapahtuvista ikäihmisten palveluista tiedotusvälineiltä. Lisäksi kaikilta muilta kaivataan ymmärrystä ja asettumista heikommassa asemassa olevien asemaan.

Katri Koskinen

Ikäihmisten päivätoimintakeskus Muistola

Teisko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.