Lukijalta | Markkinatalouden edut näkyvät kriisissä – "Koronakriisillä politikoinnin sijaan on maltettava luottaa kansalaisiin"

Valtion määräyksistä johtuvat kansantalouden ongelmat ovat tuoneet esiin markkinatalouden edut kriiseihin reagoinnissa.

Julkishallinnon keskussuunnittelijalla ei ole koskaan kaikkea informaatiota päätöksenteon tueksi. Markkinoilla syntyy ratkaisuja, joita suunnitelmataloudessa ei voida kuvitellakaan.

Julkisen sektorin dominointi on esimerkiksi johtanut nyt koettuihin tarvikkeiden saatavuusongelmiin. Kotimaiset markkinat jumiutuivat, kun valtio antoi vääränlaisia viestejä kertoen kykenevänsä itse hoitamaan kasvavat tarpeet.

Jos markkinoiden olisi annettu toimia normaalisti kysynnän ja tarjonnan lain pohjalta, vaikkapa laadukkaita suojavarusteita olisi syntyneen kotimaisen tuotannon myötä saatavilla jo merkittävästi nykytilannetta enemmän.

Yksityiset yritykset ovatkin kyenneet valtiosta välittämättä reagoimaan nopeasti ja joustavasti koronakriisiin. Yksityiset innovaatiot ovat tuottaneet muun muassa merkittävissä määrin koronan testauspalveluita. Kotimainen teollisuus on kyennyt muokkaamaan tuotantolinjojaan tarpeita vastaavaksi nopeassa tahdissa.

Suuren hallinnon ongelmat nähdään myös valtion anteliaissa yritystuissa, jotka ovat kohdentuneet epäoikeudenmukaisesti. Pikainvestointien ja tukiaisten sijaan laajat veronkevennykset ovat paras talouden apukeino, koska tällöin valtion roolin pienentyessä kansalaiset ja yhteisöt poliitikkojen sijaan tekevät päätöksiä tarpeistaan.

Koronakriisillä politikoinnin sijaan on maltettava luottaa kansalaisiin.

Sosialistisissa järjestelmissä perinteinen ongelma on, että kun rahaa jaetaan valtion toimesta, se kohdentuu epäoikeudenmukaisesti heille, joilla on parhaat suhteet vallanpitäjiin - ei kansalaisten tarpeiden pohjalta. Valtiovetoisuudessa piileekin riski korruption kierteelle, joka on tuttu ilmiö sosialistisissa maissa.

Klassinen taloustiede pitää pintansa. Vaihtoehtoväen tarjoaman keynesiläisen talousteorian ongelma on, että teorian ydin – säästäminen noususuhdanteessa – unohtuu kannattajiltaan aina. Sosialistit vaativat ja saivat myös läpi lisää menolisäyksiä vuosina 2015–2019, vaikka heidän talousteoriansa mukaan olisi pitänyt edellyttää pikemminkin lisäsäästöjä, investointien supistamista ja keskuspankin kireää rahapolitiikkaa.

Kovasta vastustuksesta huolimatta aiemman Sipilän-Orpon hallituksen markkinamalli – talouden tasapainosta huolehtiminen – mahdollisti sen, että nykyisessä kriisissä Marinin-Kulmunin hallitus on ylipäänsä saanut markkinoilta lainaa valtion menoihin.

Nyt koronakriisillä politikoinnin sijaan on maltettava luottaa kansalaisiin. Yksityinen toimeliaisuus takaa toimivimman hyvinvointiyhteiskunnan.

Ilkka Sasi

valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok.)Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut