Pääkirjoitus: Korona pisti vauhtia – "Epidemialla on kummallinen sivuvaikutus"

Vaikka koronaepidemian rajoituksia aletaan vähitellen purkaa, Suomi on ehtinyt parin kuukauden aikana sopeutua ja tottua uudenlaiseen ympäristöön. Sopeutuminen on tuonut muutoksia monissa arkisissa asioissa. Nyt alkaa arvailu siitä, mitkä muutokset ovat pysyviä.

Ruokakauppa on liiketoiminnan ala, jossa koronaviikkojen vaikutukset ovat näkyneet hyvin konkreettisesti sekä myynnissä että asiakaskäyttäytymisessä. Ensin hamstrattiin tyhjiksi vessapaperihyllyt, sitten ilmeistyi tyhjiä paikkoja pastan ja jauhelihan sekä hiivan ja jauhojen kohdalle. Senkin jälkeen kasvuprosentit ovat olleet hurjia. Samat asiakkaat ovat alkaneet käyttäytyä ostoksilla uudella tavalla.

Tämän lehden uutisjutussa Pirkanmaan kaupan nokkahenkilöt arvioivat, mitkä koronaviikkojen muutoksista ruokakaupassa jäävät pysyviksi ilmiöiksi.

Kun ravintolat ovat kiinni, kotona kokkaamiseen satsataan. Kauppareissusta kasvatetaan elämystä, ruuan laittoon sekoitetaan ripaus hifistelyä ja syöminen on sosiaalinen tapahtuma ja seikkailu. Lisäksi halutaan syödä terveellisesti ja vastuullisesti. Ruuan kotimaisuuskin on yhdistetty myös huoltovarmuusasiaksi. Ruuan verkkokaupassa on lyöty kaikki ennätykset.

Megatrendilistoille viime vuosina kirjatut asiat tuppaavat kaupassa – ja monella muulla alalla – löytymään koronan vaikutuksista asiakaskäyttäytymiseen. Korona on muuttanut huomista nykypäiväksi.

Kuukausi sitten kirjoitin tällä paikalla oudosta ajatusleikistä. Jos Suomessa olisi esimerkiksi vuosi sitten päätetty kokeilla etätyöntekoa siinä laajudessa, millä se on nyt kahden kuukauden ajan toteutunut, olisi hanke kaatunut vuosien selvittelyjen ja vääntämisen jälkeen kaatunut ensin byrokraattiseen ja sitten poliittiseen mahdottomuuteen. Nyt jo olemassaoleva tekniikka otettiin käyttöön viikkojen valmistautumisen jälkeen.

Epidemialla on kummallinen sivuvaikutus: se tuntuu laittavan vauhtia asioihin. Oire ei ole vaarallinen. Nyt on osattu nostaa tärkeät asiat to do -listoilla ylemmäs. Vauhtisokeutta täytyy toki jatkossakin kahlita suhteellisuudentajulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.