Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Korona antaa mahdollisuuden uuteen normaaliin – "Urheilun- ja kulttuurin live-tapahtumien suuren merkityksen huomaamme nyt, kun niitä ei ole"

Lapsena veljeni ja minä olisimme halunneet valvoa yli nukkumaanmenoaikamme kello 20. Isä antoi mahdollisuuden puolen tunnin jatkoaikaan, mutta se edellytti hänen voittamistaan koronassa. Saldomme oli nolla voittoa ja kahdeksalta pehkuihin.

Tänä keväänä Koronan aiheuttamat pettymykset ovat olleet ihan toisissa sfääreissä. Tuskin kukaan olisi alkuvuodesta uskonut, kuinka paljon haasteita Covid-19-virus on meille kaikille tuonut.

Korona on kuitenkin myös pakottanut ihmiset nopealla aikataululla löytämään vaihtoisia tapoja hoitaa asioita. On suuri mahdollisuus tehdä parhaista käytänteistä pysyviä.

Yhtenä esimerkkinä yrittäjien, ammattiurheilijoiden ja luovien alojen työntekijöiden työttömyysturva. Se on pysyvästi saatava muiden kanssa samalle tasolle.

Parlamentaarinen komitea valmistelee sosiaaliturvauudistusta. Tavoitteet uudistukselle ovat oikeat: ”tukea työllisyyttä, yrittäjyyttä, aktiivisuutta, ihmisen omatoimisuutta, elinikäistä oppimista sekä osallisuutta ja merkityksellisyyden kokemusta”.

Lopputuloksena soisi olevan tavoitteiden mukainen perustulomalli, joka ”on sopusoinnussa yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien sekä julkisen talouden kanssa”. Byrokratiaa vähemmän ja kannustavuutta työntekoon enemmän.

On suuri mahdollisuus tehdä parhaista käytänteistä pysyviä.

Paremmin ansaitsevilta tuki leikkautumaan loivasti verotuksen kautta ja saamisen vastikkeeksi yksilön itsensä kehittäminen, ammatillisesti tai vaikkapa vertaisryhmissä.

Korona-aikana olemme kuulleet ohjeistuksen välttää turhaa matkustusta. Miksi aloittaisimme mitään turhaa uudelleen? Auttaminen on lisääntynyt, samoin ikäihmisten huomioiminen. Hygienia ja huomaavaisuus ovat parantuneet.

Julkinen sektori ei olekaan keskusteluissa enää kuluerä, erityisesti opetus- ja terveydenhuoltoalan työ digiloikkineen on saanut ansaittua kiitosta. Opettajat ja hoitajat ovat sankareita.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen tärkeys yhteiskunnalle on korostunut. Vanhempien läsnäolon lisääntymisen lasten ja nuorten arjessa soisi myös jäävän pysyväksi. Urheilun- ja kulttuurin live-tapahtumien suuren merkityksen huomaamme nyt, kun niitä ei ole.

Otetaan oppia. Terveyttä ja aurinkoa!

kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja