Koronakriisi on palauttanut poliittisen keskustelun maanpinnalle. Vielä talvella paasattiin päivittäin ilmastonmuutoksesta, mutta nyt siitä ei puhu juuri kukaan. Enää ei vaadita autoilun verotuksen kiristämistä entisestään, koska oma auto on nyt tapa liikkua turvallisesti, kun julkinen liikenne muuttui riskitekijäksi.
Haitallinen siirtolaisuus läpi Euroopan on pysähtynyt, kun rajavalvonta palasi kansallisvaltioiden välille, ja sen hyväksyvät nyt punavihreätkin. Ikävää että siihen tarvittiin virus.
Myöskään liha- ja maitoveroja ei enää vaadita, kun huolena on, että riittääkö kaikille ruokaa. Kriisiajan huoltovarmuus on noussut maatalouspolitiikan keskiöön. Se on myös turvallisuuspolitiikkaa.
Kun perusturva eli terveys ja talous ovat vaakalaudalla, alamme havahtua siihen mikä oikeasti on tärkeää elämässä ja mikä ei.
Eduskunnassa huomaan, että puolueet eivät enää juurikaan kinastele turhista, vaan ratkaisuja tähän kriisiin haetaan yhdessä. Tavoitteemme on päästä eroon viruksesta ja samaan aikaan huolehtia, että Suomen talous ei ajautuisi samanlaiseen tai pahempaan lamaan kuin 90-luvulla koimme. Se vaara on olemassa.
Suomalaisten pitää nyt ymmärtää, että uudessa todellisuudessa meillä ei ole varaa kaikkeen siihen, mitä oli kiikarissa ennen koronakriisiä. Tämä täytyy myös kuntapäättäjien ymmärtää. Kaikista turhista investoinneista pitää luopua tai niitä pitää siirtää 4–5 vuotta.
Verotulot on kohdistettava olennaisimpiin palveluihin.
Tampereella tämä tarkoittaa esimerkiksi ratikan kakkosvaiheen rakentamisesta luopumista. Myös muut kaupunkisuunnittelun ylilyönnit, kuten keskustan katujen muuttaminen vain kävelylle ja pyöräilylle, pitää nyt rauhoittaa.
Verotulot on kohdistettava olennaisimpiin palveluihin, kuten ikäihmisten hoivaan, terveyspalveluihin ja koulutukseen. Investointeja pitää kohdentaa sisäilmaongelmaisten rakennusten korjaamiseen ja muihin välttämättömiin rakennuskohteisiin.
Koronakriisi on odottamaton ja ikävä ilmiö, josta voimme kuitenkin oppia paljon. Selviämme tästä yhdessä, kun otamme positiivisen asenteen elämään ja pidämme huolta toisistamme. Ja palaamme perusasioihin.
kirjoittaja on kansanedustaja (ps.) ja eduskunnan talousvaliokunnan jäsen