Kolumni: Yksikin kotoa ulosheitetty on liikaa – "Yli 40 prosenttia sateenkaarinuorista kokee henkistä väkivaltaa vanhempiensa taholta."

Mikko Ala-Kapee

Korona-aikana osaa sateenkaarinuoria mietitytti kaapista ulostulon aikatauluttaminen. Neuvoin, että jos on yhtään epävarma vanhemman suhtautumisesta, niin ulostulo kannattaa tehdä vasta kun eristys on päättynyt. Nuorten turvatalo oli auki, mutta muutoin turvaverkko oli heikko.

Aina on syytä tehdä suunnitelma ulostulosta, jolloin huoli vastaanotosta on hallittu ja ei-toivottujen seurausten vaikutuksia voi vähentää. Ihan ensin on löydettävä selustaksi ainakin yksi luotettava aikuinen, johon voi tarvittaessa turvautua. Harkitusti muotoillun ulostuloviestin lähettäminen on turvallisempaa kuin kasvokkainen asiasta kertominen, sillä vanhempi saa aikaa miettiä, miten vastaisi.

Kohtaan työssäni kotoa ulosheitettyjä nuoria. Yksikin on liikaa. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan yli 40 prosenttia sateenkaarinuorista kokee henkistä väkivaltaa vanhempiensa taholta.

Lapsen kuuluu tietää, että vanhemman rakkaus ei ole ehdollista ja että lapsi tuntee riittävänsä omana itsenään, sellaisena kuin on tai joksi on tulossa. Vanhemman velvollisuus on olla lapsensa puolella kaikissa tilanteissa. On viisasta etsiä tukea, jotta osaa toimia lapsensa parhaaksi. Kukaan ei ole täydellinen ja epävarmuuden hetkinä on hyvä hakea tietoa. Kasvurauha merkitsee sitä, että nuorella on tilaa pohtia sisintään avoimesti, rauhassa makustellen, ilman jotakin tiettyä oletusta, joka ainoana kelpaa.

Onneksi koronaeristystä puretaan; koulut aukeavat, nuorisopalvelujen Kaareva-tila avautuu kesäkuussa, samoin kuin nuorten vertaisryhmäkin. Koska massatapahtumia ei voi toteuttaa, olemme nuorisopalvelujen kanssa luomassa Nuorten Manse pride -etätapahtumaa 1.–5. kesäkuuta. Valtaosa tapahtumista on verkossa. Osa chateistä on anonyymejä.

Muutoinkin pyrimme varmistamaan turvallisemman etätilan käytännöt, jotta saavuttaisimme niitä nuoria, joilla ei ole ollut mahdollisuutta ympäristön ymmärtämättömyyden tai muista inhimillisistä syistä osallistua paikan päällä tapahtuviin pride-tilaisuuksiin.

Yli 40 prosenttia sateenkaarinuorista kokee henkistä väkivaltaa vanhempiensa taholta.

Pride-viikon avaa chat priden aiheuttamista huolista. Meidän kaikkien ei tarvitse osallistua kaupunkien pride-tapahtumiin. Ne meistä, jotka voivat osallistua, eli ne, joita ei syrjitä tai uhata vahingoittaa omassa arjessaan, voivat marssia niiden puolesta, jotka eivät itse voi. Se on rakkauden teko.

kirjoittaja on Pirkanmaan Setan Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja, YTM ja seksuaalineuvoja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.