Lukijalta: Haavoittuvat keskuudessamme – "Lastensuojeluilmoitusten väheneminen ei kerro hyvästä vaan pelottavasta kehityksestä"

Korona pelottaa ja saa tunteita liikkeelle. Onkin tärkeää, että peloista voi puhua. Erityisesti iäkkäiden joukossa on paljon yksinäisiä.

Yksinäisyys on ollut vanhusväestön isoimpia ongelmia jo ennen koronaa. Sen vuoksi kaikki yhteydenpito edes puhelimitse heihin on tärkeää tulee yhteydenpito kunnan viranomaisen tai jonkun yksityisen ihmisen taholta.

On hyvin toivottavaa, että hoivakodeissa mahdollisuuksien mukaan järjestettäisiin turvallisia tapaamisia iäkkäille ja heidän läheisilleen ulkotiloissa, parvekkeilla ja terasseilla. Lyhyetkin läheisten näkemiset edistäisivät hyvinvointia. Päiväkeskustoiminta pienissä ryhmissä turvavälit pitäen tulisi olla mahdollista.

Yhtä paljon olen huolissani lapsista, jotka elävät pahoinvoivissa perheissä laiminlyöntien ja mahdollisen väkivallan olosuhteissa. Nuo lapset saattavat joutua kokemaan niin järkyttäviä asioita, että tulevat tarvitsemaan psyykkistä ja sosiaalista tukea pitkään, ehkä loppuelämänsä.

Lastensuojeluilmoitusten väheneminen ei kerro hyvästä vaan pelottavasta kehityksestä. Lastensuojelussa on tehtävä erittäin aktiivista etsivää työtä, jotta apua tarvitsevat lapset ja nuoret tavoitettaisiin.

Nyt tarvitaan myös matalan kynnyksen palveluita ja meistä jokaisen valppautta havaita lasten hätää. Palveluihin hakeutumisen kynnystä ei saa nostaa, vaan sitä tulee madaltaa.

Lastensuojeluilmoitusten väheneminen ei kerro hyvästä vaan pelottavasta kehityksestä.

Sote-asiakasmaksuja on syytä alentaa ja ilmoittaa näkyvästi oikeudesta maksuvapautuksiin. 1990-luvun laman virheitä ei todellakaan pidä toistaa. Hädässä olevia on autettava; se on järkevää myös kuntien talouden kannalta. Syrjäytyminen tulee monin verroin kalliimmaksi.

Myös asunnottomat ovat hyvin haavoittuvassa asemassa ja tartuttavuus kasvaa olosuhteissa, joissa ei voi huolehtia hygieniasta. Odotan vastausta tammikuussa tekemääni valtuustoaloitteeseen asunnottomuuden vähentämisestä ja asunnottomien aseman parantamisesta. Nyt jos koskaan on tarvetta yhteisvastuulle ja solidaarisuudelle.

Ulla-Leena Alppi

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.