Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Epidemian edessä ei saa luovuttaa – "Suomalaisten on voitava luottaa olevansa turvassa"

Vaikka koronavirus yllätti Suomen, ei periksi saa antaa. Epidemia voidaan yhä saada hallintaan sekä terveyden että talouden kannalta kestävällä tavalla. Sen tukahduttaminen Uuden-Seelannin tapaan pelastaisi lukuisia ihmishenkiä ja antaisi kansantaloudelle edellytykset nousta nopeasti takaisin jaloilleen.

Koronarajoitusten purkaminen hätäisesti ja harkitsemattomasti olisi paha virhe. Epidemian etenemistä rajoituksia jo höllentäneissä maissa tulee seurata tarkoin. Uusia keinoja voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön alueittain. Tilanne on vaikein pääkaupunkiseudulla. Testausta on lisättävä ja havaitut vakavat suojavarustepuutteet korjattava pikaisesti. Suomalaisten on voitava luottaa olevansa turvassa.

Myös kansantaloutemme on selviydyttävä. Suomalainen työvoima ja suomalaiset yritykset ovat elintärkeitä maamme taloudelliselle kantokyvylle. Kumpaakaan ei saa hylätä koronakriisin pyörteissä.

Yritystukien oikeudenmukainen kohdentaminen on tärkeää sekä taloudellisesti että varsinkin yhteiskuntamoraalin kannalta. Tuilla voidaan pelastaa normaalioloissa työllistäviä ja yhteiskunnalle aitoa lisäarvoa tuottavia, epidemiasta kärsiviä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Vastapainona verovaroilla tuettujen yritysten tulee olla vastuullisia suomalaisten työttömien ja lomautettujen työllistämisessä alasta riippumatta.

Julkisen velan arvioidaan kasvavan yli 20 miljardilla eurolla. Kriisiaikana lisävelkaantuminen lienee väistämätöntä, mutta veronmaksajien piikki ei voi olla auki loputtomiin. Epidemian laannuttua hallitus ymmärtänee viimein haudata ohjelmansa epärealistiset tavoitteet ja aloittaa julkisen talouden tervehdyttämisen.

Yksityiseltä sektorilta kerättävillä veroilla rahoitettavat julkiset palvelut on asetettava tärkeysjärjestykseen. Suomen ja suomalaisten kannalta tärkeimpiä kohteita on painotettava ja maamme ulkopuolelle suuntautuvia menovirtoja karsittava tuntuvasti. Yrittämisen ja työnteon edellytyksiä on kohennettava maamme kehityksen turvaamiseksi. Käytännössä suunnanmuutos edellyttää hallitusohjelman kirjoittamista uudelleen, tarvittaessa jopa uuden hallituspohjan turvin.

kirjoittaja on DI, KTM ja ylöjärveläinen kansanedustaja (ps.)

Suomalaisten on voitava luottaa olevansa turvassa.