Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kohti uutta normaalia – "Epidemian jälkeinen aika tulee olemaan hyvin kiinnostava, uutta oivaltava ja turvallisuutta luova"

Korona-virus on kohdellut maailmaa kovalla kädellä. Rokotuksesta taudin nujertamiseksi ei ole vielä tietoa ja sen myötä epävarmuus tullee jatkumaan vielä pitkään. Suomessa, kuten osin muuallakin Euroopassa, on selviä merkkejä siitä, että taudin ensimmäisen vaiheen jälkeen yhteiskuntaa voidaan avata varovaisesti.

Tätä herkkää tilannetta kuvaa hyvin Suomen hallituksen viime maanantaille jatkunut kokous, jossa aloitettiin uuden normaalin hakeminen. Nyt on meidän käsissämme, kuinka hyvin tässä onnistutaan. Leväperäisyyteen ja sääntöjen noudattamatta jättämiseen ei ole varaa.

Jos uskallamme katsoa hiukan pidemmälle tulevaisuuteen ja pohtia niitä muutoksia, joita globaali epidemia meihin jättää, on meidän pohdittava erilaisia valintoja velkaantumisen pysäyttämiseksi ja uuden lisäarvon luomiseksi.

Vastakkain tulevat olemaan sulkeutuminen ja asteittainen avautuminen, yksin vai yhdessä, sosiaalinen vastuu ja vastuun pakoilu, ympäristötietoisuuden vahvistuminen tai jättäminen taka-alalle ja uudistuminen tai pysähtyminen.

Uskon ja toivon, että Pirkanmaalla on paljon niitä, jotka katsovat, ettei sulkeutuminen ole meille hyväksi vaan maailman ongelmia pitää ratkoa yhdessä. Kaikista on pidettävä huolta ja uutta ympäristövastuullisempaa maailmaa kannatta rakentaa vahvasti uudistuen.

Onneksi viestit yrityselämästä, julkisesta hallinnosta ja kansalaisilta antavat syyn uskoa, että epidemian jälkeinen aika tulee olemaan hyvin kiinnostava, uutta oivaltava ja turvallisuutta luova. Ehkä juuri sana ”turvallisuus” on monessa mielessä hyvin tärkeä.

Pirkanmaalla on onneksi hyvät valmiudet tehdä tulevaisuuttaan humanististen alojen, teknologian ja terveyden korkean osaamisen avulla.

Terveydelliseltä kannalta katsottuna se varmasti tarkoittaa, että kesken oleva sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus on syytä viedä ripeästi maaliin. Samoin on varmaan selvää, että kokonaisuuksien hallitsemiseksi näille uusille SOTE-maakunnille on syytä antaa ainakin ympäristöterveydenhuollon ja alueen kehittämisen ja edunvalvonnan vahva vastuu.

Pirkanmaalla on onneksi hyvät valmiudet tehdä tulevaisuuttaan humanististen alojen, teknologian ja terveyden korkean osaamisen avulla. Tämä luo myös kulttuurista ja ympäristöllistä turvallisuutta, antaa työkaluja kansainväliseen vuorovaikutukseen, vahvistaa yritysten menestymisen edellytyksiä ja parantaa yhteisvastuullisuutta.

kirjoittaja on Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja