Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kirjastokorttini on arvoesine – "Kirjaston tädit ja -sedät ovat kaikki valtavan mukavia"

Kun mietin niitä elämän eväitä, jotka sain lapsuudessani, olen kiitollisin siitä, että minulle luettiin, ja että minulle hankittiin oma kirjastokortti.

Rakastan lukemista. Rakastan kirjoja. Luen paljon, monenlaista, ahmimalla. Siksipä kirjastot ovat olleet minulle lapsesta asti tosi tärkeitä.

Olen sekä lukenut paikan päällä että lainannut pinoittain kirjoja. Taisin olla 12-vuotias, kun kirjastovirkailija kysyi epäilevästi, onko meillä joku kilpailu? En ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti: hän luuli, että meillä on kilpailu, kuka lainaa eniten kirjoja.

Ei, ei ollut. Luin oikeasti niin paljon. Kotona yritettiin kieltää kirjojen lainaaminen kouluviikon aikana, mutta eihän se onnistunut. Lainasin ja piilotin kirjat, ja luin perinteisesti salaa peiton alla.

Sivuhuomiona, kirjaston tädit ja -sedät ovat kaikki valtavan mukavia (paitsi tuo yksi, joka aikoi kieltäytyä lainaamasta minulle!), samoin kuin muuten konduktöörit. Oletteko huomanneet? Heille ei kai kuitenkaan järjestetä soveltuvuustestejä.

Tykkään nimenomaan oikeista, fyysisistä kirjoista, en e-kirjoista. Myönnetään, olen siinä suhteessa toivottoman vanhanaikainen. Pidän kirjojen tuoksusta, ja parhaita hetkiä on nukahtaa hyvää kirjaa lukiessa niin, että kirja lopulta tipahtaa kädestä, kun uni voittaa.

Kirjaston tädit ja -sedät ovat kaikki valtavan mukavia

Kun hallitus linjasi koronan vastaisia toimia maaliskuussa, kaikki kuulosti jotenkin kaukaiselta, jopa epätodelliselta, kunnes yksi uutinen sai minut tajuamaan, että poikkeustila on totta: kirjastot suljetaan!

Koska olen ”huoltovarmuuden kannalta kriittisellä alalla” – siis kaupantäti – elämäni ei ole juurikaan muuttunut korona-aikana, koska käyn normaalisti töissä, ja tapaan asiakkaita ja työkavereitani. Suurin muutos on, että kirjastot ovat olleet kiinni.

Suomalainen ilmainen kirjastojärjestelmä on aivan loistava. En muuten ole unohtanut silloisen valtiovarainministeri Niinistön ehdotusta kirjastojen maksullisuudesta. Kammottava idea!

Suomessa on hyvä lukutaito, ja sitä tukee aivan jokaisen mahdollisuus käydä kirjastoissa lukemassa ja lainaamassa lehtiä ja kirjoja ja etsimässä tietoa. Eläköön kirjastot!

kirjoittaja on nokialainen kaupunginvaltuutettu (vas.) ja kaupantätien puolestapuhuja