Kolumni: Missä olisimmekaan ilman julkisia palveluita?

Mikko Aaltonen

Korona-pandemia on osoittanut meille kaikille julkisten palveluiden arvon. Tämä koskee ilmeisesti kaikista kriittisimminkin julkisiin palveluihin ja julkiseen sektoriin suhtautuvia. Korona-pandemian kohdalla ei ole kuulunut niitä tuttuja ”antaa markkinoiden hoitaa” -huuteluja, joita poliittinen oikeisto on viljellyt lähes jokaisen ongelman ja asian yhteydessä.

Vielä hämmentävämpää on se into, jolla monet poliittisen oikeiston ja yrityselämän edustajat ovat alkanee huutaa julkista sektoria apuun, vaikka ovat aiemmin olleet sitä mieltä, että on parempi mitä vähemmän julkinen sektori puuttuu markkinoiden ja yritysten toimintaan. Tässä ei sinällään ole mitään pahaa. Yrityksiä tuleekin tukea vaikeassa tilanteessa niin kuin ihan tavallisia kansalaisiakin, jotka ovat esimerkiksi lomautettuja tai jääneet työttömiksi.

Hienoa on se, että monet sellaisetkin henkilöt, jotka eivät aiemmin osanneet arvostaa julkista sektoria ymmärtävät ehkä sen arvon nyt. Toivottavasti he muistavat sen myös tulevaisuudessa varsinkin silloin kuin julkisen sektorin rahoituksesta päätetään.

Vielä julkista sektoriakin enemmän pandemia on nostanut esiin ne ihmiset, jotka julkisen sektorin palvelut tuotavat ja toteuttavat. Nyt syystäkin on noussut esiin terveydenhuollon ammattilaisten merkitys. He vaarantavat oman terveytensä hoitaakseen muita. Monet heistä, kuten hoitoalan ammattilaiset, tekevät tämän työn matalalla palkalla. Olisiko nyt aika, että heidän työnsä merkitys näkyisi myös palkkauksessa? Heitä on tähän mennessä muistettu muun muassa valaisemalla Finlandia-talo mutta ymmärrän hyvin, että osassa tämä herättää lähinnä ärtymystä.

Korona-pandemia aiheuttaa terveyden lisäksi vakavia seuraamuksia myös taloudelle. Tämä pitää paikkansa niin yksittäisten ihmisten, kuntien, kaupunkien kuin valtionkin kohdalla.

Oleellista on nyt, miten tähän vastataan. Monet muistavat 1990-luvun lamasta millaisia seurauksia leikkauslistoilla on, kun niitä käytetään taloudellisen kriisin hoitamiseen. Näiden leikkauslistojen seurauksia maksamme vieläkin.

Julkisten menojen jyrkkä leikkaaminen tällaisessa tilanteessa olisi huono ratkaisu. Se heikentäisi juuri sitä julkista sektoria, jonka merkityksen tämä kriisi on osoittanut. Leikkaamalla julkisista menoista olisimme entistä heikompia, kun uusi kriisi iskee.

kirjoittaja on Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut