Kolumni: Hallitus ei voi pestä käsiään yritystukisotkusta

Sofia Vikman

Hallituksella oli tehtävänä luoda tuki koronarajoituksista kärsiville yrityksille, jotta yritykset selviäisivät kriisin yli ja konkurssiaalto vältettäisiin.

Hallitus vastasi ongelmaan Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta välitetyllä pk-yritysten kehitysrahoituksella. Tukea ei saa käyttää suoraan koronan vaikutuksiin, mutta kylläkin kaikkeen muuhun kehittämiseen. Tuki näyttää ohjautuneen yrityksille, joilla on kehityshankkeita ja kokemuksia rahoituksen hakemisesta. Sen sijaan suoraan koronarajoituksista kärsiville yrityksille tukimuodot ovat soveltuneet usein huonosti. Terveet yritykset uhkaavat kaatua kassakriisiin ja viedä työpaikat mennessään.

Tukien on ohjauduttava ennen muuta niille yrityksille, joiden liikevaihto ja kassavirta ovat tyrehtyneet koronakriisin vuoksi.

Ei vika ole Business Finlandin työntekijöiden, jotka hiki hatussa tekevät päätöksiä hallituksen asettamien ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Vastuu on hallituksen, joka on asettanut ehdot ja säännöt, joiden puitteissa tukipäätökset on tehtävä. Ongelmat liittyvät hallituksen päättämiin tukimuotoihin ja kriteereihin. Vastuu kokonaisuudesta on vain ja ainoastaan hallituksella.

Hyvä käsihygienia on tärkeää epidemian torjumiseksi. Hallitus vaikuttaa kuitenkin ymmärtäneen viranomaisten ohjeistuksen väärin. Hallitus ei voi pestä käsiään yritystukisotkusta. Tuet kohdistuvat juuri sinne, minne ne hallituksen valitseman keinon mukaan kohdistuvat. Hallituksen pitäisi tarkistuttaa ennen muuta oma toimintansa kriisin hoidossa – eikä vierittää vastuuta virkamiesten niskaan.

Ihmettelen, miksei hallitus alun perin säätänyt tuen ehtoja ja sääntöjä sellaisiksi, että ne olisi kohdistettu tarkemmin niihin yrityksiin, jotka ovat kärsineet koronakriisin aiheuttamasta poikkeustilasta.

Hallituksen pitää tehdä pikaisesti nopeita toimia, joilla koronasta kärsivät yritykset selviytyvät. Kokoomus on jo viikkoja sitten ehdottanut esimerkiksi arvonlisäverojen ja yhteisöveron ennakoiden palautusta alkuvuoden osalta sekä 200 miljoonan euron suoraa tukirahaa ravintoloille ja kahviloille, jotka hallitus on päättänyt sulkea koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Hallituksen päätöksiä odotellessa jokainen voi osaltaan helpottaa yrittäjien tilannetta käyttämällä Tampereen alueen lähipalveluita ja ostamalla yritystemme tuotteita.

kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) ja Pirkanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut