Lukijalta | Tämän vapun muistamme pitkään – "Jääkö muutos pysyväksi? Toivottavasti ainakin hyvien asioiden osalta"

Vapun juuret yltävät yli tuhannen vuoden taakse. Vappu sai nimensä 700-luvulla eläneestä pyhimyksestä ja abbedissasta Valborgista.

Keskiajalla vapunpäivänä alettiin pitää paraateja ja turnajaisia. Ruotsi-Suomen aikana opiskelijat ottivat oppia Ruotsista ja ylioppilaat alkoivat pitää vappua omanaan.

Teollistumisen myötä 1700–1800-luvuilla maailmaan syntyi työväenliike, joka vaati oikeuksiaan – kuten kahdeksan tunnin työpäivää. Ensimmäisestä päivästä toukokuuta tuli työväestön juhlapäivä.

Edelleen vappu on kevään, työn ja opiskelijoiden juhla vaikka tänä vuonna vietämme vappua poikkeusoloissa ilman vappumarsseja tai julkisia vappujuhlia.

Koronavirus aiheuttaa huolta ja murhetta.

Kriisistä selviäminen ei ole helppoa eikä yksinkertaista.

Jääkö muutos pysyväksi? Toivottavasti ainakin hyvien asioiden osalta.

Perheissä mietitään, kuinka järjestää lapsen päivähoito ja pärjääkö lapsi etäopetuksessa.

Moni on etätöissä ilman työyhteisön sosiaalisia kontakteja muutoin kuin virtuaalisesti.

Yli 150 000 työntekijää on lomautettu ja satoja tuhansia on yt-neuvotteluiden piirissä. Jokapäiväisessä elämässä on pakko miettiä, että riittääkö rahaa ruokaan ja jokapäiväisiin pakollisiin kuluihin.

Monia mietityttää myös se, että kuinka Suomi ja koko maailmantalous nousee kriisin jälkeen ja kuinka se vaikuttaa elämäämme.

Useat ovat huolissan omasta ja läheisten terveydestä.

Vaikka työpaikoilla on kiinnitetty paljon huomiota korona aikana työturvallisuuteen, niin riski sairastua työpaikalla on monella kuitenkin suuri.

Ruokaa on hankittava jokaiseen kotiin, joten kauppojen on pysyttävä auki, julkisten kulkuvälineiden on kuljettava, rakennustyöt jatkuvat jne.

Terveydenhoitohenkilöstö työskentelee jaksamisen rajoilla.

Hyviäkin asioita on tapahtunut tänä poikkeuskeväänä.

Koronaepidemia on herättänyt ihmisissä halun auttaa tuttuja ja tuntemattomia. Jaetaan ilmaisia ruokakasseja tarvitseville, vapaaehtoiset käyvät kaupassa riskiryhmien puolesta ja yhteisöllisyyttä pidetään yllä erilaisilla tempauksilla.

Jääkö muutos pysyväksi? Toivottavasti ainakin hyvien asioiden osalta.

Kenelläkään ei liene tällä hetkellä vastauksia askarruttaviin kysymyksiin, mutta yritetään uskoa tulevaan ja nautitaan keväästä poikkeusoloista huolimatta.

Kiitetään tänä vappuna heitä, jotka pitävät yhteiskunnan pakollisia toimintoja käynnissä oman terveytensä uhalla.

Hyvää Vappua!

Kirsi-Maarit Asplund

puheenjohtaja

Tampereen Perussuomalaiset ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut