Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sijainti, sijainti ja yksi lisähuone

Kun koronaepidemian ensishokista on jo vähitellen toivuttu, on alkanut arviointi pitkän aikavälin vaikutuksista yhteiskuntaan, talouteen ja ihmisten arkeen.

Etukäteen eräs mielenkiintoisimpia kysymyksiä on ihmisiä neljän seinän sisälle ihmiset ajaneen pandemian vaikutus asumiseen ja sitä kautta asuntomarkkinoille. Nyt kotia katsotaan uusin silmin ja arvostuksin.

Asuntojen tarjontaan vaikutuksia syntyy jo keskipitkällä aikavälillä, kun toimeentulovaikeuksiin joutuneet joutuvat etsimään uuden asumiskustannuksiltaan halvemman kodin taloudellisista syistä. Toisilla taas sama syy laittaa asuntohaaveet jäihin. Nämäkin vaikutukset asuntomarkkinaan ovat vielä spekulaatioita.

Vielä kauempaa haettuja ovat arviot pitkästä aikavälistä. Viime vuosina asuntomarkkinoilla prioriteetit on tavattu laittaa järjestykseen sijainti, sijainti ja sijainti. Korona-ajan jälkeen listaa saatetaan muokata muotoon sijainti, sijainti ja yksi-huone-lisää-olisi-kiva. Etätyöajan toivotuin lisähuone on monelle työhuone. Työpäivä saunassa, parisuhde- ja perheriidat sekä päälle kaatuvat seinät nostavat neliöiden ja lisähuoneen arvostusta kummasti.

Kuinka pitkälle ollaan kuitenkaan halukkaita menevään? Tuskin kovin. Maanantaina julkaistun Nordean asumiskyselyn mukaan vain kaksi prosenttia ilmoitti, että jos etätyö koronan seurauksena lisääntyy, se voi vaikuttaa suunnitelmiin muuttaa kauemmas työpaikasta, jopa toiselle paikkakunnalle.

Vielä 20–30 vuotta sitten ennustettiin, että tekniikan mahdollistamat etätyöt ajavat ihmisiä joukoittain maaseudun rauhaan elämän laatua hakemaan. Profetia meni pahasti pieleen. Kaupungistuminen osoittautui vahvemmaksi voimaksi, kun elämän laatu löydetään nykyään yhä useammin kaupunkien palveluista. Tilan merkitys kasvaa, kunhan sitä ei ole tarjolla liian kaukana.

Siksi Tampereella asunnon omistaminen ja uuden hankkiminen ei ole elämää suurempi riski tulevaisuudessakaan.