Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta: | Leikkipuistot kaipaavat mielikuvitusta

Aikamme suurin haaste on saada lapset innostumaan ulkona leikkimisestä. Meidän vanhempien nuoruudessa ulkoleikit saivat meidät jäämään ulos usein aamusta myöhään iltaan. Nykyisin pihat eivät ole täysin tyhjentyneet, mutta selvä muutos on nähtävillä lasten liikkumisessa ihan tutkimuksistakin.

Valtion liikuntaneuvoston LIITU 2018-tutkimuksessa huomattiin, että 11–15-vuotiaiden kiinnostuminen liikkumisesta oli selvästi vähentynyt. Myös ruutuaika oli 55 prosentilla lapsista yli suositusten, eli yli kaksi tuntia päivässä. Voimme etsiä syyllisiä vanhemmista tai voimme syyttää älypuhelimia. Mielekkäintä kuitenkin lienee keksiä ratkaisuja arkiliikunnan lisäämiseksi.

Lähialueen leikkipuistot tulivat meidän perheelle viime kesänä tutuksi, kun harrastimme puistobongailua. Lähdimme ajelemaan jonnekin päin ja etsimme asuinalueelta leikkipuiston. Toisinaan katsoimme etukäteen vinkkejä hyvistä leikkipuistoista. Nekalan vehreät puistot kuin keskustan Pikku Kakkosen ja Emil Aaltosen leikkipuistot jäivät hyvin mieleen. Haiharanpuiston iso laiva oli innostavin leikkiväline.

Ennen puistobongailun aloittamista lähdimme usein samoihin lähipuistoihin, mutta yhteisen harrastuksen myötä suuntaamme mielellämme meille uusiin puistoihin.

Tein kuitenkin huomion, kuinka yhtenäisiä kaikki leikkipuistot lopulta olivat Tampereella. Hiekkalaatikko, keinut ja kuluneet kiipeilytelineet. Mielikuvitus puuttui leikkipuistoista. Lapset suuntasivatkin nopeasti leikkipuiston vieressä oleviin metsikköihin, jotka olivat kiinnostavampia.

Metsässä puut, polut sekä kivikot luovat lapselle mahdollisuuden mielikuvituksen käyttämiseen. Tarvitseeko leikkipuistoissa olla tekonurmea ja kaiken niin kliinistä. Puut, isot kivet sekä kuralätäköt ovat luovat tunnelmaa myös rakennettuihin leikkipuistoihin.

Päiväkotien työntekijät varmasti allekirjoittavat tämän, koska usein omia lapsiani hakiessa, olivat kummatkin pihan ainoassa kuralätäkössä riemuissaan.

Leikkipuistoihin kannattaa panostaa, koska lapsien liikkumattomuus tulee maksamaan enemmän tulevaisuudessa kuin uudet leikkipuistot.

Perheiden innostaminen yhteisleikkeihin laittaa heidät lähtemään puistoihin yhdessä. Ulkoilmassa vietetty yhteinen aika lisää kaikkien hyvinvointia ja jättää lapsille muistoihin leikkipuistot.

Ari Wigelius

kaupunginvaltuutettu (sd)

Tampere