Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: | Millaisiin palveluihin kunnissa on jatkossa varaa?

Koronakriisi on sekoittanut niin Suomen kuin koko maailman. Kunnat yrittävät kartoittaa koronakriisin talousvaikutuksia. Koska poikkeustilanteen kestoa ei tiedä kukaan, myöskään koronakriisin vaikutuksia kuntatalouteen ei pysty kukaan tietämään. Kuntataloudessa puhutaan kuitenkin miljardiluokan vahingoista ja vahingot jaksottuvat myös pitkälle aikavälille.

Kunnista on kuulunut joitain kriittisiä kommentteja, kun valtio ei ole nopeammin linjannut konkreettisia kuntatalouden tukitoimia. Pettymys on ymmärrettävää. Toisaalta on ymmärrettävä hallituksen hankala asema, kun tarkkaa tietoa kriisin kestosta ja vaikutuksista ei kenelläkään ole. Toivottavasti valtakunnan politiikassa tavoitellaan ongelman ratkaisua eikä haettaisi perinteistä piikittelyä toisia puolueita kohtaan.

Jos tästä surkeasta pandemiasta jotain hyvää hakee, niin se, että pitkästä aikaa on huomattu asioita, joita yleensä pidetään itsestään selvyytenä. Naapureista on huolehdittu, kysytty vointia ja toimittu apuna. Voisiko tämmöinen positiivinen kehitys jatkua koronakriisin jälkeenkin?

Kysymystä palveluiden rahoituksen riittävyydestä julkisen talouden järjestämiin palveluihin on pohdittu jo ennen koronaviruksen järisyttävää vaikutusta maailman talouteen.

Vaikutus kuntien ja valtion verotulopohjaan tulee olemaan niin suuri, että sen seurauksena palvelut jouduttaneen jatkossa sopeuttamaan pienemmälle rahoituspohjalle, kuin mihin on totuttu. Tullaan kysymykseen, onko kaikkiin niihin palveluihin varaa, mihin olemme tottuneet.

Maan hallitukselle minulla on yksi toive, joka liittyy hallituksen suunnittelemiin kuntien uusiin tehtäviin ja velvoitteisiin, kuten hoitajamitoituksen kirjaamiseen lakiin ja oppivelvollisuuden laajentamiseen. Niitä olisi ehdottoman välttämätöntä koronakriisin varjossa vielä miettiä.

Onko nyt oikea aika säätää uusia velvoitteita ja uusia tehtäviä kunnille?

Onko nyt oikea aika säätää uusia velvoitteita ja uusia tehtäviä kunnille? Vastaan itse, että ei ole. Oikeammin pitäisi miettiä, mistä kuntien velvoitteista voitaisiin tinkiä. Kuntien talous ei kestä nykyisten palvelujen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Jukka Männikkö

kirjoittaja on Tampereen kaupungin talousjohtaja