Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni: | Mehiläinen, hai vai kookospähkinä tappavin?

Teidän muiden tavoin olen paljon pohtinut koronan vaarallisuutta. Viranomaisten kannalta tilanne on selvä: ylireagointi on turvallisempaa kuin alireagointi.

Jos pandemia menee ohi vähin vaurioin, se oli ankarien toimenpiteiden ansiota ja jos se riistäytyy käsistä, näin tapahtui, vaikka kaikki voitava oli tehty. Siten hallituksen kannattaa toteuttaa kaikki tehtävissä olevat rajoitukset, jotta ei myöhemmin päästä osoittamaan sormella.

Koronaan on nyt kuollut Suomessa noin sata ja maailmanlaajuisesti 165 000 ihmistä. Vertailun vuoksi: yleisimmät kuolinsyytä ovat sydän- ja verisuonisairaudet ja syöpä, saattaen hautaan 18 ja 10 miljoonaa uhria vuosittain.

Hyvinvoinnin myötä kaksi kolmesta kuolee ei-tarttuviin kroonisiin tauteihin. Paljon uutisissa näkyvien terrorismin ja luonnonkatastrofien vuoksi taas menehtyy vuosittain noin 30 000 ihmistä. Sodatkin jäävät nykyään kakkoseksi esimerkiksi murhille, itsemurhille ja tieliikenteelle. Julkikuva ei siis vastaa totuutta.

Sukeltajana kysyn usein mikä tappaa eniten ihmisiä: mehiläinen, hai vai kookospähkinä? Ykkönen on mehiläinen ja toisena putoava kookospähkinä, joka vuosittain surmaa satakunta viatonta ohikulkijaa. Emme silti panikoi nähdessämme kookospähkinän. Hollywood-mielikuvan vastaisesti hai tappoi 1958–2018 yhteensä 439 ihmistä. Ihminen taas tappaa noin neljännesmiljardi haita vuodessa.

Hengityselinsairaudet – joihin koronakin yhtenä monista hengitystieinfektioista luetaan – ovat kuolinsyynä kolmonen vuosittaisilla 4 miljoonalla kuolemalla. Yhdessä ripulin, malarian, tuberkuloosin ja AIDS:n kanssa ne lähettävät joka neljännen viimeiselle matkalle.

Toivon että pääsemme pian hallitusti purkamaan rajoituksia.

Miksi emme siis panikoi 200 000 000 malariaan sairastuvan tai 500 000 kuolleen vuoksi? Ilmeisesti siksi että malaria ja muut ymmärtävät pysyä siellä missä kuuluukin – jossain kaukana. COVID-19 sen sijaan tulee tänne, sivistyksen pariin, meidän keskellemme. Kuolinsyynä sen osuus on kuitenkin varsin maltillinen ja toivon, että sen vaarallisuus on lopultakin liioiteltu. Ja vaikka osa lukijoista saattaa olla eri mieltä kanssani, uskon että jaatte silti toiveeni.

Alkoholi tappaa suoraan parituhatta vuosittain ja välillisesti vielä lisää. Sen haittojen rajoittamiseksi alkoholimyynti lopetetaan joka päivä kello 21. Koronan vuoksi koulut, kirjastot, ravintolat ja urheilutilat laitettiin kiinni kokonaan. Kaikkien niiden puolesta jotka ovat menettäneet tulonsa tai liikkumisvapautensa toivon että pääsemme pian hallitusti purkamaan rajoituksia. Ja kun näin käy, pysytään ihmiset rauhallisina.

Tommi Rasila

Kirjoittaja odottaa avoimempia aikoja ja toivottaa kaikille koronasta kärsiville voimia.