Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: | Sanojen mahti – "Erityisinä aikoina sanat ovat tekoja joilla on seurauksia"

Sitä sanoo olevansa jotenkin niin masentunut ja jo sanan masentunut viimeisellä tavulla masennus iskee koko voimallaan, tavu poikittain paksuna kurkussa.

Sitä sanoo ne maagiset sanat että rakastaa, eikä ole enää paluuta, kaikki rakkauden vaatimukset, ihanuudet ja kauhut on kerralla kutsuttu ja hyväksytty.

JL Austin käytti aikanaan vihkikaavan ”julistan teidät jne” lausetta esimerkkinä siitä miten sanat tekevät, saavat aikaan asioita. Vihkikaava on siitä huono esimerkki sanojen mahdista, että papin aamen tai muun valtuutetun sinetti on yhtä lailla riippuvainen koko asetelmasta, kaikesta siitä (virka)vallasta joka sanojan sanoihin ja niiden taakse on ladattu. Pelkkä sana ei riitä. Tilanne on erityinen, ja se on viritetty niin että sanoilla olisi haluttu seuraus.

Näyttämöllä sanat ovat usein enemmän kuin henkilön kuvausta: ne ovat draaman elementtejä, tekoja, jotka saavat aikaan uusia tekoja.

Erityisesti Shakespearen teksteissä puhe on usein ajattelua, ja ajattelu on aktiivista tekemistä: sanomista ei välttämättä edellä pohdinnan hetki, vaan puhe itsessään on materialisoitunutta ajattelua, jolla on rytminsä, juoksunsa ja ryöppynsä.

Näyttämön aika on tihennettyä, ja niin on puheen mahtikin erityistä; se on erityisten aikojen puhetta.

Erityisinä aikoina sanat ovat tekoja joilla on seurauksia.

Me elämme nyt erityisiä aikoja, ja myös sanojen mahti on kovin konkreettista. Lohduttava sana kurottaa yli etäisyyden, ja johtajien sanoja vahdataan herkällä korvalla, sillä siitä mitä meille nyt kerrotaan, siitä miten muuttuva tilanne meille selitetään saattaa riippua jonkun henki.

Joudun ja saan miettiä näitä päivittäin: henkilökunnalle on kerrottava tehdyistä ratkaisuista selkeästi ja niin että toimenpiteiden tarkoitus tulee selväksi.

Kun kuulija janoaa järjestystä kaaokseen, on varottava löysää puhetta. On oma aikansa ajatella ääneen, pohdiskellen ja ajatuksiaan kyseenalaistaen, mutta se aika ei ole silloin kun eletään erityisiä aikoja.

Erityisinä aikoina sanalla ja sanojalla on paikkansa, sillä me puhumme esiin tulevaisuutta: se miten päätökset muotoillaan määrittelee päätöksen, se miten puhutaan louhii esiin huomista. Erityisinä aikoina sanat ovat tekoja joilla on seurauksia.

Erityisinä aikoina sanan mahti on arvossaan.

Otso Kautto

kirjoittaja on Tampereen Työväen Teatterin johtaja