Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus: | Outo ajatusleikki – "Kuukaudessa voi toisissa olosuhteissa saada enemmän aikaan kuin neljässä vuodessa toisissa"

Otetaanpa pieni ajatusleikki hurjasta kokeilusta. Ja yritetään sen ajaksi unohtaa koko korona.

Elokuussa 2019 työministeriön virkamiesjohdossa herää idea, että Suomessa voitaisiin edistää etätyöosaamista ja kokeilla kuukauden ajan sitä, että valtaosa työvoimasta alkaa tehdä töitään kotoa käsin. Asiasta innostuu myös työministeriö ja sitä kautta hallitus. Ja huomio – ei tartuta ajatuskulun realistisuuteen.

Kokeilun eteenpäin viemiseksi perustetaan tammikuussa 2020 laajapohjainen usean ministeriön alainen selvitystyöryhmä. Sen aikataulu on ennen näkemättömän kireä. Mietintöä odotetaan keväällä 2022.

Selvitysryhmä perustaa 12 työryhmää, tilaa 4 akateemista tutkimusta kuukauden kokeilun vaikutuksista ja palkkaa 3 ajatuspajaa ideointiavuksi. Samalla selvitysryhmä pyytää heti kuuden kuukauden lisäaikaa mietinnön jättämiselle. Työministeriön mielestä pyyntö on kohtuullinen.

Keväästä 2020 eteenpäin käänteentekevä ja laajasti yhteiskuntaan vaikuttava kokeilu on valtakunnan poliittisia ykköspuheenaiheita. Oppositio jättää toteutuksesta neljä välikysymystä.

Joulukuussa 2022 mietintö on valmis. Alkuperäistä ideaa huomattavasti rajoitetumpaa etätyökokeilua pidetään mahdollisena – jos työmarkkinajärjestöt pääsevät sopuun – mutta ei ennen kevättä 2024 ja seuraavaa hallitusta. Työmarkkinoilla ei päästä sopuun kokeilun niveltämisestä voimassaoleviin työehtosopimuksiin. Käytännön mutkiakin on matkassa niin paljon, että kokeilu haudataan kaikessa hiljaisuudessa ennen eduskuntavaaleja 2023.

Kuukaudessa voi toisissa olosuhteissa saada enemmän aikaan kuin neljässä vuodessa toisissa. Suomalaiset ansaitsevat olalleen taputuksen monella tapaa ennennäkemättömästä joustavuudesta ja päättäväisyydestä. Vaikka ”kokeilu” on tehty pakkotilanteessa ja moni joutuu maksamaan siitä kohtuuttoman kovan hinnan, näyttää kulunut kuukausi positiivisia merkkejä.

Jo nyt on kaivettu esille paljon sellaista osaamista, muuntautumiskykyä ja tehokkuutta, jota jälleenrakentamisessa ja menestymisessä koronajälkeisessä maailmassa tarvitaan.

petteri.makinen@tamperelainen.fi

Päätoimittaja