Lukijalta: Johtuuko lähihoitajapula vuorohoitopaikkojen puutteesta? – "Yksinhuoltajaäiti ei saanut yöhoitopaikkaa ja lähihoitajana joutui menemään kauppaan töihin"

Lukijalta

Kaikilla ole isovanhempia tai muita läheisiä, jotka ottaisivat lapsen hoitoon. Väestöluvultaan kasvavassa kaupungissa on myös paljon kaukaakin muuttaneita.

Olen neljästä perheestä kuullut omituisia asioita päiväkotipaikoista. Onko totta, että Tampereen kokoisessa kaupungissa taajama-alueella on vain yksi päiväkoti, joka esimerkiksi palvelee kolmivuorotyössä olevaa yksinhuoltajaa?

Yksinhuoltajaäiti ei saanut yöhoitopaikkaa ja lähihoitajana joutui menemään kauppaan töihin ja siltikin päivähoidon kanssa on ongelmia. Iltapaikkojakin on kuulemma aivan liian vähän.

Kuulin myös perheestä joka halusi lapsensa takia muuttaa rauhallisemmalle alueelle. Vuokra nousi huomattavasti, mutta halusivat epäsosiaalisesta ympäristöstä pois.

Nyt onkin sitten perheellä ongelma, vaikka ihan kodin lähellä on päiväkoti, niin sinne on luvattu hoitopaikka vasta kesän jälkeen. Lähihoitajaäiti kuljettaa lasta toiselle puolelle kaupunkia, vaikka sielläkään ei ole mahdollisuutta yöhoitoon. Hän ei tiedä kauanko työtoverit ja työnantaja suostuvat, muista poikkeaviin työaikoihin. Isä on matkatöissä, joten hän on harvoin yöllä kotona ja työkomennus voi tulla myös hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Olen aikuiskoulutuksen kautta lähihoitajiksi valmistuneiden kanssa keskustellut, he haluaisivat tehdä lähihoitajan työtä, esimerkiksi vanhusten kanssa, mutta lapsille ei ole hoitopaikkaa joka sopisi vuorotyöläiselle.

Näiden tapausten myötä olen ajatellut, että onkohan Tampereella lähihoitajapula osaksi kaupungin huonoista päivähoitomahdollisuuksista johtuvaa? Tiedän palkkaustilanteen yöhoidon osalta päiväkodeissa. Mutta jos päiväkotiin palkataan yöhoitajia, montako hoitajaa saataisiin muualle töihin? Myös päiväkodit ovat vajaakäytössä rakennuksina.

Olen myös kahden ”synnytysiässä” olevan naisen kuullut kertovan miksi eivät halua lapsia. Jos paikkakunnalla ei saa lastenhoitoa tai jos haluaa työn perässä muuttaa, lastenhoito on epävarmaa. He ovat opiskelleet hyvään ammattiin ja haluavat pitää työmahdollisuutensa.

Onko tässä yksi syy alhaiseen syntyvyyteen koko maassa?

Eläkeläinen hoitaja, joka aikoinaan sai lapsensa yöhoitoonkin

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut